Úterý, 23. dubna 2024

Automatické šetření energie

Automatické šetření energie
Všechny britské domácnosti by měly být do roku 2020 vybaveny "chytrými" elektroměry a plynoměry, které umožní distributorům na dálku odečítat spotřebu energie.

Vláda si od nových přístrojů slibuje, že pomohou snížit spotřebu energie a povedou k úsporám i omezení emisí skleníkových plynů. Distributoři budou moci na dálku sledovat spotřebu v domácnostech, a nabízet tak větší škálu tarifů. Spotřebitelé, kteří budou moci průběžně a detailně sledovat odběr elektřiny i plynu, budou prý moci snáze šetřit energií. Kromě toho další úspory přinese i to, že odpadnou návštěvy kontrolorů odečítajících elektroměry. Stejně tak se zjednoduší placení účtů, protože se přestanou vyúčtovávat zálohy a bude se platit jen skutečná spotřeba.

Výměna 26 mil. a elektroměrů a 22 mil. plynoměrů přijde zhruba na 7 mld. liber. "Nynější elektroměry a plynoměry byly navrženy pro jinou dobu - před klimatickou změnou," řekl ministr pro energetiku a klimatické změny Ed Miliband. "Chytré přístroje budou znamenat konec nepřesných účtů." Vláda věří, že zavedení nových elektroměrů povede ke 2% snížení spotřeby energie. Odhaduje, že domácnosti by tak na nových přístrojích vydělaly i při započtení nákladů na jejich instalaci asi 20 liber za rok.

Malá britská energetická společnost First Utility již zavedla "chytré" měřící přístroje v 10 tis. domácnostech. Podle jejího vedení má nyní nižší provozní náklady a může nabízet lepší ceny. Přístroje mají displej, který ukazuje přesně aktuální spotřebu energie i plynu a umožňuje porovnávat denní, týdenní i měsíční spotřebu.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů