Úterý, 23. dubna 2024

Policie varuje vodáky před splouváním rozvodněných řek

Policie varuje vodáky před splouváním rozvodněných řek

Český Krumlov - Kvůli druhému povodňovému stupni na řece Vltavě varují policisté na říčních březích splouvající vodáky. Příslušníci policie jim nemohou usednutí do lodí zakázat, snaží se je ale varovat a od další cesty odrazovat. I přesto se však na vodu vydávají stovky lidí, včetně rodin s dětmi. Filip Kolman z pražského Raftklubu STAN označil v rozhovoru pro Českou televizi takové jednání za naprosto nezodpovědný hazard.

"Mám pocit, že v České republice jde o oblíbený způsob sebevraždy - sjíždět jezy a vydávat se na vodu za vysokých vodních stavů. Lidé si neuvědomují možná rizika..., zejména na Vltavě jsou velká rizika na jezu, kde je velice silný proud, a když loď vtáhne do jezu, nezkušená posádka nestihne zastavit, velmi těžko se pak lidé tahají ven," varoval Filip Kolman.

Připustil, že raft je při splouvání řeky stabilnější plavidlo než kanoe. I přesto zdůraznil, že při tak silném proudu může mít vážné problémy i posádka raftu. Obzvláště nezkušené osazenstvo, které není dostatečně zkoordinované, se může snadno stát obětí silného proudu, především v kombinaci s nečekanou překážkou.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů