Pátek, 29. března 2024

Pražský začátek švédského předsednictví Evropské unii bude šetrný ke klimatu

Pražský začátek švédského předsednictví Evropské unii bude šetrný ke klimatu
Neformální recepce na téma klima vyzdvihne jednu z hlavních priorit předsednictví Švédska v Radě Evropské unie
Praha, 26. června
Dne 1. července 2009 se při příležitosti zahájení švédského předsednictví v EU uskuteční neformální recepce na Švédském velvyslanectví v Praze. Recepce bude souběžná s oficiální zahajovací slavností, která proběhne v muzeu Skansen ve Stockholmu. Známé muzeum pod širým nebem bude dějištěm předání štafety předsednictví EU mezi českým ministrem pro evropské záležitosti Štefanem Fűlem a švédskou ministryní pro EU Cecilií Malmström.
„Moto švédského předsednictví zní ‚přijímáme výzvu‛ (taking on the challenge). Odkazuje se tím na dvě očividné výzvy, které jsou platné pro předsednictví v EU obecně – změny klimatu a ekonomická situace. Do švédského předsednictví se rovněž promítnou okolnosti týkající se evropských institucí, jako jsou nově zvolený Evropský parlament, nová Evropská komise a také nejistota v souvislosti s Lisabonskou smlouvou,“ říká Catherine von Heidenstam, velvyslankyně Švédska v České republice.
Vedle dvou hlavních priorit švédského předsednictví – problematika změn klimatu a finanční krize – je v plánu švédského předsednictví zabývat se také dalšími tématy jako jsou přístupové rozhovory s Chorvatskem a Tureckem, strategie pro Baltské moře (Baltic Sea Strategy) a justiční spolupráce na Stockholmském programu. Více informací naleznete na stránkách švédského předsednictví: www.se2009.eu.
„Byla to radost spolupracovat s našimi českými kolegy během českého předsednictví. Spolupráce byla vynikající a já se těším na opětovné setkání při neformální příležitosti,“ pokračuje Catherine von Heidenstam.

Program večera zahrne symbolické předání štafety předsednictví mezi velvyslankyní Catherine von Heidenstam a náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Janou Hendrichovou z Úřadu vlády.
Součástí večera budou švédské stoly nabízející jídlo šetrné ke klimatu. Svou účastí na recepci přispěje Pär Holmgren, bývalý vedoucí redakce předpovědi počasí ve švédské veřejnoprávní televizi, který je uznávaným odborníkem na problematiku jídla v souvislosti s klimatickými změnami. Speciální úpravy švédských stolů inspirované přírodou se ujme švédský dekor stylista Lars Eriksson.
Hosté si budou moci vyzkoušet své znalosti při klimatickém kvízu, jehož otázky směřují ke klimatickým změnám a k možnostem, jak v běžném životě šetřit energií a tím přispívat ke snížení emisí oxidu uhličitého.
Kvíz v zahradě velvyslanectví bude rovněž přístupný veřejnosti, a to od 2. do 10. července denně mezi 13:00 a 17:00 hodinou. První cena v kvízu je ekologicky orientovaný víkend pro dva ve Stockholmu, „Evropském zeleném městě“ roku 2010. Výherce druhé ceny získá víkendový pobyt pro dvě osoby v ekologickém centru Hostětín, jednom z prvních pasivních domů v ČR, který postavila společnost Skanska. Třetí cena je oběd se švédskou velvyslankyní v oficiální části rezidence. Ve hře je celkově 13 cen. Více o kvízu najdete na stránkách velvyslanectví www.swedenabroad.se/praha.
Událost pořádá Švédské velvyslanectví v Praze ve spolupráci se čtyřmi švédskými společnostmi v ČR. Hlavními partnery jsou společnosti Skanska a ABB, partnery jsou společnosti IKEA a NIBE.
Pro více informací nás kontaktujte:
Truls Borgström
První tajemník, Švédské velvyslanectví v Praze
220 313 215, mobil 602 249 521
truls.borgstrom@foreign.ministry.se
Helena Stiessová
Referentka pro tisk, Švédské velvyslanectví v Praze
220 313 216, mobil 724 365 401
helena.stiessova@foreign.ministry.se
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů