Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Během dnešního jednání Rady ministrů pro životní prostředí v Lucemburku byl schválen třetí energetický balíček, který formálně potvrdil kompromis vyjednán během českého předsednictví EU s Evropským parlamentem a Evropskou komisí. Tento třetí energetický balíček obsahuje směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a plynem, nařízení o přístupu do sítí pro přeshraniční obchod s elektřinou a plynem a nařízení o Agentuře regulátorů. Českému předsednictví se podařilo udržet soulad členských států v otázce vlastnického oddělení, kde si každý z nich bude moci zvolit takový přístup, který nejlépe vyhovuje jeho specifickým podmínkám. Zároveň se zachovávají tři rovnocenné varianty vlastnického oddělení výrobních a přenosových aktivit plynárenských a elektroenergetických firem. Balíček dále rozšiřuje práva zákazníků energetických společností v oblasti změny dodavatele energie, získaní důležitých dat o spotřebě a poskytování kompenzace.

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas konstatoval, že emise skleníkových plynů v EU klesly již třetím rokem po sobě. Evropská agentura pro životní prostředí vypracovala přehled emisí za rok 2007, za který jsou k dispozici kompletní údaje. Vyplývá z něj, že emise ve státech EU15 se oproti roku 2006 snížily o 1,6%, zatímco ekonomika v těchto státech vzrostla o 2,7%. Emise ve státech unijní patnáctky se tak snížily o 5 % pod výchozí úroveň roku 1990. Tyto státy jsou tak na dobré cestě k dosažení cílů podle Kjótského protokolu, což je snížit emise mezi roky 2008 a 2012 v průměru o 8% pod úroveň základního roku. V České republice klesly emise oproti základnímu roku až o -22,4%.

Svitavy mají už ve svém vodovodu vodu s nižším obsahem dusičnanů. S jejich vysokým obsahem se město potýkalo několik let. Do systému dodávek jsme zapojili vodu z nových zdrojů, vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Marek Antoš.
"Bereme kojeneckou vodu z hloubek zhruba 200m. Důležité je i to, že chceme v této akci pokračovat. Máme podánu žádost na Ministerstvu zemědělství na zbudování dalších dvou zdrojů pitné vody a jak ta žádost bude úspěšná, uvidíme v průběhu letošního roku."

Pardubický kraj opět vyhlašuje soutěž v třídění odpadů o perníkovou popelnici. Je určená pro všechna města a obce a cílem je motivovat občany k separaci domovního odpadu. Krajský radní Václav Kroutil naznačil, jak lze lidi o výhodnosti třídění přesvědčit.
"Myslím si, že bych postupoval podobně jako město Sezemice anebo jako město Letohrad. V Sezemicích je novinkou to, že se začínají soustřeďovat i na biologicky rozložitelnou složku odpadu a připravují výstavbu bioplynové stanice na biologicky rozložitelný komunální odpad. V Letohradě jsou bonusy snižování cen. Čím vyšší procento třídění, tím vyšší finanční bonusy."

Citát
Lidé dnes vůbec neví, jak funguje auto či televize, jen je používají - a to se musí dříve nebo později nějak projevit.
Gary Snyder
Americký básník a ekolog

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů