Středa, 24. dubna 2024

Jak pomoci po povodních

Těm, kterým není lhostejný osud jiných, přes noc spustilo občanské sdružení Rescueinfo informační web, na kterém každý nalezne informace, jak pomoci obětem povodní.
Jak pomoci po povodních

Povodně, které zpustošily především Moravskoslezský kraj se přesouvají do Jižních Čech, kde s napětím sledují hladiny toků Jihočeši. Přívalové deště, které se objeví nečekaně a o to zákeřněji, mohou udeřit kdekoliv a kdykoliv. Ani meteorologové si nejsou jisti svými předpověďmi.

Proto bychom neměli zapomínat na naše spoluobčany z Moravy, kam tento nečekaný jev dorazil poprvé u nás v takové míře, že přišlo o život 13 lidí, kteří nestačili čelit přírodní katastrofě. Plno lidí se ocitlo bez střechy nad hlavou a bez osobních věcí. Je těžké se s tím psychicky srovnat, najít v sobě sílu a bojovat opět od nuly. Na Moravě to není první katastrofa a sotva se lidé vzpamatovali, už je postihla další. A také to byli lidé z Moravy, kteří pomáhali při povodních v Praze a Čechách a jak sami říkali, znají to z vlastní zkušenosti.

Proto i my, které to nezasáhlo a zatím relativně máme prázdninovou pohodu, nesmíme zapomínat na lidi v nesnázích. I když uplynulo už několik dní od prvních záplav, na místech postižených se teprve velice pomalu vrací normální život, který už normální nikdy nebude a při každém dešti se budou lidé opakování toho,co už zažili a co na nich zanechalo ty nejhorší vzpomínky, obávat.

A proto těm, kterým není lhostejný osud jiných, přes noc spustilo občanské sdružení Rescueinfo informační web, na kterém každý nalezne informace, jak pomoci obětem povodní. Internetové stránky na adrese www.povodne2009.estranky.cz přinášejí seznam postižených oblastí, sbírková konta, místa sběru materiální pomoci, příručku pro dobrovolníky a další cenné informace. Sdružení tak reaguje na upadající zájem médií o tuto přírodní událost a zároveň na skutečnost, že na českém internetu neexistuje ucelený informační zdroj pro zájemce o pomoc.

Sdružení Obrany Spotřebitelů o.s. vydalo tiskovou zprávu, kde popisuje návod na hlavní úkony, které se musí dodržovat po povodni. Ještě jednou je shrneme do krátkého postupu:

- Odborný posudek od statika.

- Kontrola veškeré inženýrské sítě.

- Nahlásit pojistnou událost, pokud možno s dokumentací. jak to jen půjde.

- Dezinfekce, použijte pro to např. Chloramin T nebo přípravek Savo.

- Používejte ochranné pomůcky.

- Zasažené potraviny zlikvidujte, vodu pijte balenou.

V případě, že jste pěstovali zemědělské plodiny a ty byly úplně zatopeny, tak je rozhodně nekonzumujte, jsou považovány za zdravotně závadné. Pokud byly zaplaveny jen částečně a dále plodiny rostou, konzumujte je minimálně až po třech týdnech. Samozřejmostí je omytí pitnou vodu.
Poradenství získáte také v SOS poradnách, které jsou ve všech krajích ČR a také v on-line poradně na webu SOS.

Při povodních nezahálí ani Státní veterinární správa ČR. Eviduje do 28. 6. ztráty, které zaznamenali zemědělci v důsledku povodní. Nejvíce byly zasaženy kraje Olomoucký a Moravskoslezský.

V Olomouckém kraji uhynulo 82 zvířat, v Moravskoslezském kraji to bylo podstatně horší, zde zahynulo 686 zvířat. Celkem tedy v důsledku ničivých povodní zahynulo 768 zvířat. Dvě krávy, 81 ovcí a koz, 7 koní, 331 kusů drůbeže hrabavé, 114 kusů drůbeže vodní, 3 pštrosi a 154 kožešinových zvířat, 74 králíků a 2 prasata.

Všechna mrtvá těla zvířat byla zlikvidována v asanačním podniku, což pomáhaly zorganizovat krajské veterinární správy.

Dále Státní veterinární správa eviduje ztráty na potravinách živočišného původu, bylo znehodnoceno a obdobným způsobem zlikvidováno 400 vajec a 1,4 tuny vepřového a drůbežího masa a masných výrobků a ostatních potravin živočišného původu.


Deštivé počasí, které bylo příčinou pohromy a zapříčinilo smrt 13 lidí, by mělo vydržet i většinu července. Ukazuje to alespoň čerstvá předpověď meteorologů. Nadcházející měsíc by totiž podle nich měl být srážkově nadprůměrný, byť teploty se očekávají standardně červencové.

Proto je nutné počítat s nejhorším scénářem, ale rodiče dětí, které odjely na tábory, se nemusí obávat. Jak jsme také již upozornili, je zřízena linka, která eviduje všechny tábory a v případě jakéhokoliv nebezpečí jsou připraveny pohotovostní složky, které tábory preventivně evakuují a v případě nouze okamžitě pomáhají.

Doufejme, že se příroda uklidní a povodně se nebudou šířit. Pro ty, kteří chtějí mít informace a chtějí pomáhat je k dispozici web www.povodne2009.estranky.cz.

Zdroj: http://www.spotrebitele.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů