Čtvrtek, 25. dubna 2024

Švédové chtějí řešit klima, ale Lisabonu neuniknou

Švédové chtějí řešit klima, ale Lisabonu neuniknou

Češi počátkem roku věděli, že to nebudou mít po Francii, která před nimi předsedala Evropské unii lehké. Ale Švédové, kteří se staví do čela sedmadvacítky dnes, to nebudou mít o nic lehčí. "Vypadá to, že nám nikdo nezávidí," prohlásil premiér Fredrik Reinfeld. Jeho zemi čeká řada problémů, na jejichž řešení nemusí jedno pololetí stačit.

V prvé řadě to bude přetrvávající hospodářská krize, během níž již bude třeba přemýšlet, jak začít znovu respektovat dohodnutá pravidla Paktu růstu a stability, tedy především nyní hojně porušované limity rozpočtových schodků. "Unie potřebuje nová opatření, která pomohou obnovit ekonomickou stabilitu," zdůraznil premiér Reinfeld.

Švédsko, které je tradičně orientované na ochranu životního prostředí, hodlá udělat co nejvíce pro to, aby celá unie byla koncem roku schopna na jednání v dánské Kodani, kde se bude mluvit o boji proti klimatickým změnám, přijít se společnou pozicí. To nebude snadné, protože na červnovém summitu ještě za českého předsednictví, se sedmadvacítka dohodla pouze na zásadách, na nichž by měla být tato pozice založena. "Po celé pololetí povedeme rozhovory i se zeměmi, které v tomto jednání nelze obejít, jako jsou Spojené státy, Rusko nebo Čína," slibuje švédský premiér.

Hodně potíží může pro švédské předsednictví vyplynout ze dvoustranných sporů, například na Balkáně. Kvůli jednomu z nich se minulý měsíc zablokovalo jednání s Chorvatskem o jeho vstupu do unie, protože se se Slovinskem nedokáže dohodnout o přístupu do mezinárodních vod. Diplomaté ze Stockholmu tady dávají přednost odstupu. "Odpovědnost za řešení leží v prvé řadě na těch, kterých se to bezprostředně týká. Nemůžete čekat, že svět vyřeší vaše spory," varoval ministr zahraničí Carl Bildt.

Západní Balkán, kde Evropská unie pracuje na dlouhodobém sblížení s tamějšími státy a někdy i jedná o případném vstupu, obsahuje tolik problémů, že by dokázaly vytížit kapacitu celého předsednictví. "To je region, kde můžete mít pořád napilno - pokud nemáte nic jiného na práci," shrnul poněkud sarkasticky Bildt, který po několik let pracoval na Balkáně jako zvláštní vyslanec Evropské unie.

Diplomatickou akrobacii od Švédska bude vyžadovat jednání o novém složení Evropské komise a o volbě jejího předsedy, kterým by se podle šéfů států a vlád měl stát na dalších pět let José Manuel Barroso. Levice v nově zvoleném Evropském parlamentu nemá sice dost síly, aby Barrosově volbě zabránila, za případný souhlas si však bude chtít vyjednat programové ústupky.

Švédské předsednictví se může zkomplikovat také tehdy, pokud by již během podzimu začala platit Lisabonská smlouva, která pro volbu předsedy komise stanovuje poněkud odlišná pravidla. Švédsko by potom také mělo začít jednání o obsazení nových funkcí, jako je stálý předseda Evropské rady nebo vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů