Čtvrtek, 28. března 2024

Děti Země v drůbežárně opět odhalily nezákonnosti

Děti Země v drůbežárně opět odhalily nezákonnosti

Ve velkochovu ve Velkém Malahově jsou opakovaně přeplněné klece se slepicemi

Ve velkochovu nosnic firmy Česká drůbež, s.r.o. ve Velkém Malahově na Domažlicku došlo opět k porušení zákona. V některých klecích totiž bylo umístěno více slepic, než kolik dovoluje vyhláška. Zjistili to členové sdružení Děti Země během pravidelné kontroly, kterou provedli na začátku června. Nyní podávají podnět k zahájení řízení o správním deliktu.

I v případě, že je dodržena vyhláška, má slepice v kleci velice málo prostoru, takže nemůže uskutečňovat své přirozené chování a trpí. Překročení stanoveného limitu pak pochopitelně může stav zvířat jen dále zhoršovat,“ uvádí Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

Firma Česká drůbež tím, že nedodržela maximální počet slepic v některých klecích, porušila nejen platnou vyhlášku č. 191/2002 Sb., ale i dobrovolnou smlouvu, kterou s Dětmi Země před šesti lety uzavřela. Díky ní také vůbec bylo možné tuto kontrolu provést.

Děti Země nyní podaly podnět k zahájení řízení o správním deliktu k Městskému úřadu Horšovský Týn. „Úřad by měl naše závažné zjištění důkladně prošetřit a uložit provozovateli pokutu, neboť o porušení zákona není pochyb,“ dodává Hyťha.

Stejný problém řešily Děti Země v drůbežárně již v letech 2005 a 2008. Naposledy si jednatel firmy Petr Červený kvůli nedodržení předpisů o chovu zvířat vysloužil nominaci na titul Ropák 2008.

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň: 606 104 784

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů