Úterý, 19. března 2024

Znečišťovatele ovzduší v New Yorku stíhá zvláštní policie

Znečišťovatele ovzduší v New Yorku stíhá zvláštní policie
Znečišťovatele ovzduší v New Yorku stíhá zvláštní bezpečnostní síla. Když se například na mostu Triborough objevuje ve směru z Bronxu kamion, který chrlí k nebi hustý černý kouř, začnou ho pronásledovat za zvuku sirén dvě auta "policie životního prostředí".

Řidič-znečišťovatel vypadá překvapeně, ba pochybovačně, když vidí, jak z tmavě zeleného terénního vozidla s tajemným označením DEC vystupuje mladík v zelené uniformě s kloboukem typu Stetson na hlavě. Jedná se přitom skutečně o policejního důstojníka, který jako člen sboru Department of Environmental Conservation (DEC) nosí u pasu pistoli a želízka.

"Často nás považují za hajné. Někteří si dělají i legraci a ptají se nás, kde jsou jeleni. Ovšem smích je přejde, když slyší výši pokuty a pochopí, že jsou předvoláni k soudu," vypráví čtyřiadvacetiletý Timothy Machnica původem ze severoamerického Buffala. V tomto oddělení newyorské policie, které existuje od roku 1880 a je tvořeno asi 300 policisty, pracuje od podzimu 2008.

Odznak policie životního prostředí.Sbor má hlavně hlídat, aby se dodržovaly předpisy ohledně lovu zvěře a rybaření ve státě New York. Jen dvacítka z jeho členů má za úkol pronásledovat znečišťovatele ovzduší a další narušovatele životního prostředí ve městě New York. Měsíčně zaznamenávají asi 300 přestupků.

Ekopolicie střeží i rybí trh

Šestadvacetiletý Machnicanův kolega Brent Wilson bere z kufru svého auta přístroj na měření výfukových plynů a umísťuje ho na výfuk kamionu. Závěr je jednoznačný: zatímco tolerovaná hodnota pro tento vůz z roku 1986 je 55, přístroj ukazuje 81. Je vypsána pokuta na 700 dolarů. Ta může být snížena na 150 dolarů, pokud se kamion přizpůsobí normám do 30 dní. V opačném případě se faktura při dalším používání kamionu za daného technického stavu vyšplhá na 1300 dolarů.

Obě auta "policie životního prostředí" zanechávají zaraženého řidiče svému osudu, opouštějí Harlem a míří k Chinatownu, aby se strážci zákona věnovali další své každodenní činnosti, a to inspekci rybího trhu. "Ověřujeme velikost ryb u chráněných druhů a pak hlavně původ darů moře, protože dovoz z některých moří je ve Spojených státech zakázán," vysvětluje Machnica.

Zvláštní oddělení policie má i svou námořní jednotku."Robinové Hoodové" životního prostředí se noří do shonu v ulici Mott, kde se hovoří převážně čínsky. Zastavují se u malého prodejce ryb. Ukazují na košík s mušlemi, který je vedle kbelíku plného živých žab. "Kde je nálepka s označením původu?" ptají se vedoucího, který nemluví anglicky, vypadá naštvaně a volá někoho, aby překládal.

I on končí s pokutou, a to 500 dolarů za neoznačení zboží, a s předvoláním k soudu na 30. července. "Už zde začínáme být svými vpády známí a obávaní," tvrdí Machnica, který vstupuje do velkoprodejny, ve které zní čínská popová hudba a kde stánky přetékají obřími zelenými lusky a nohama aligátorů.

"Zítra půjdeme na velký rybí trh Fulton v Bronxu. Bude nás dvacítka policistů. Není nás dost pro tak velké město. Ale i u nás udeřila recese. Zaslechli jsme, že se žádní noví lidé nebudou nabírat do roku 2011 a že nebudou ani nahrazováni policejní důstojníci, kteří odejdou do důchodu," lituje Machnica.

Foto: Profimedia, Wikimedia Commons

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů