Sobota, 20. dubna 2024

Shoda na udržení globální teploty

Shoda na udržení globální teploty
Dohoda na summitu je významným krokem v úsilí o omezení emisí skleníkových plynů.

Státy skupiny G8 se včera na summitu v italské Aquile dohodly, že do roku 2050 udrží růst globálních teplot pod dvěma stupni Celsia a razantně sníží emise skleníkových plynů. Vyzvaly rovněž Írán, aby hledal demokratické cesty k vyřešení napjaté situace, která vznikla v zemi po prezidentských volbách. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho dali účastníci summitu Íránu lhůtu do konce září, aby přehodnotil svůj jaderný program a zahájil s nimi o něm jednání.

Rozvinuté státy mají vypouštění škodlivých plynů omezit o 80 procent, ostatní země o 50 procent. Tyto cíle ale ještě musejí podpořit i nejvýznamnější rozvojové ekonomiky jako Čína, Indie a Brazílie, které je doposud odmítaly. Zástupci sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska s nimi budou na summitu jednat dnes.

"Uznáváme rozšířený vědecký názor, že nárůst průměrných teplot by neměl překročit o dva stupně Celsia úroveň v předindustriální době," stojí podle agentury DPA v návrhu závěrečného prohlášení summitu. Podle agentury AP je včerejší shoda významným krokem v úsilí o omezení emisí skleníkových plynů, které jsou podle odborníků odpovědné za oteplování světového klimatu.

"Je to historická dohoda," pochvaloval si výsledek jednání britský premiér Gordon Brown. "Po dlouhém úsilí nakonec všechny státy G8 souhlasily s cílem dvou stupňů. Od USA až po Japonsko a Evropu, všichni budou pracovat na tomto cíli," přidala se německá kancléřka Angela Merkelová. Experti nicméně upozorňují, že tzv limit dvou stupňů změnám klimatu nezabrání, jen je zmenší.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů