Čtvrtek, 28. března 2024

Pravčická brána je mezi 77 přírodními divy světa!

Pravčická brána je mezi 77 přírodními divy světa!
Pravčická brána v Českém Švýcarsku a Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách na Slovensku se dostaly mezi semifinalisty soutěže o budoucích sedm přírodních divů světa.
Seznam 77 semifinalistů včera zveřejnil organizátor soutěže, švýcarská nadace New7wonders, na www.new7wonders.com. Pravčickou bránu i Štrbské pleso vybrala světová veřejnost v internetovém hlasování z původních 441 nominovaných přírodních památek. Kromě nich na seznamu figurují například hora Matterhorn na švýcarsko-italské hranici, Mrtvé moře na pomezí Izraele, Jordánska a Palestiny nebo souostroví Galapágy v Ekvádoru.
Hlasovalo se v sedmi kategoriích, z každé postoupilo 11 památek. Do finálového hlasování postoupí 28 z nich. Vybere je mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem. Výběr porota zveřejní v Curychu 21. července. Finálová fáze hlasování začne ve stejný den. Lidé budou moci hlasovat prostřednictvím internetu, telefonicky a textovými zprávami až do roku 2011.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů