Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za nelegální skladování odpadů v Černousích dostala firma pokutu

Za nelegální skladování odpadů v Černousích dostala firma pokutu

Liberec - Firma Nisa Recycling dostala pokutu 150.000 korun za nepovolené skladování německých odpadů v Černousích na Liberecku. Potrestala ji České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Asi 2500 tun plastů, obnošeného textilu a obuvi uložila společnost na jiném místě, než stálo v provozním řádu. Odpady zachvátil letos v únoru velký požár. Nisa Recykling neměla zajištěnou ostrahu budovy, kde se nacházely, řekla mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

"Firma navozila na Frýdlantsko odpady v roce 2005. Dostaly se také do bývalého skladu obilí v Černousích. Požár tam vypukl 7. února a hasiči ho zlikvidovali 9. února. Proti pokutě se Nisa Recykling neodvolala," dodala Awwadová. Budovu s odpady chránila ocelová vrata s řetězem a se zámkem a prkna na oknech. Zloději však dokázali proniknout dovnitř a odnášeli si především textilie a použité boty.

Odpady se vzňaly pouze dva dny poté, co inspekce doporučila majiteli jejich odvoz na jiné místo. Obyvatele okolních obcí obtěžoval štiplavý dým a odborníci jim doporučili, aby nevětrali a omezili pohyb venku. "Požár nenapáchal větší škody na životním prostředí. I proto jsme udělili firmě pokutu jenom 150.000 korun. Maximum je až 50 milionů korun. Chtěli jsme také, aby Nise Recykling zůstaly peníze na likvidaci prohořelých odpadů. Bude na ni potřebovat nejméně milion korun," řekla Danuše Hráská z ČIŽP v Liberci.

Prohořelé odpady již nelze znovu využít, jak firma plánovala. Na Frýdlantsku vybudovala dvě linky na třídění odpadů. "S Nisou Recykling jsme nyní zahájili správní řízení. Odpady z Černous musí odvozit do konce letošního roku, jinak jí hrozí pokuta až milion korun," uvedla Hráská.

Únorový požár odpadů se šířil budovou velmi rychle a vyšetřovatelům chyběly stopy, s jejichž pomoci by určili příčinu požáru. Pravděpodobně ho ale založil neznámý žhář.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé již v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář. Majitel odpadu dostal od inspekce dvě pokuty - 750.000 korun za neoprávněné nakládání s odpadem a 490.000 korun za to, že zbylý odpad neodstranil do stanoveného termínu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů