Čtvrtek, 28. března 2024

Vykácení třetiny stromů na Střeleckém ostrově by znamenalo škodu půl miliardy

Vykácení třetiny stromů na Střeleckém ostrově by znamenalo škodu půl miliardy

PRAHA – Plánované vykácení 84 stromů na Střeleckém ostrově by způsobilo výrazné ochuzení ekosystémových služeb. Odborníci vyčíslili, že škoda by dosáhla 26,5 milionů korun ročně. Do doby, než by vyrostly na ostrově nové stromy, by se tak přechodná ztráta vyšplhala na půl miliardy korun. Vědci započítali klimatizační funkci stromů, produkci kyslíku, čištění a retenci vody a kapitálovou hodnotu biodiverzity. Nový posudek objednalo sdružení Arnika, které chce docílit omezení kácení pouze na nemocné stromy.

„Radnice Prahy 1 chce do rekonstrukce ostrova investovat 40 milionů korun. Nyní vidíme, že pokácení zdravých stromů by způsobilo škodu desetinásobně vyšší,“ řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika, který chce prosadit omezení kácení na nezbytné minimum.

„Revitalizací se musí rozumět především revitalizace vegetace ostrova (lidé jsou tam pouhými návštěvníky) a nikoli zvětšování ploch zpevněných povrchů. Je proto třeba přehodnotit navržený projekt a kácet výběrově pouze ty jednotlivé stromy, které znamenají akutní bezpečnostní riziko pro návštěvníky ostrova a nahrazovat je okamžitě výsadbou nových stromů, zejména druhů přirozených danému prostředí,“ píše se v posudku, který vypracovali doc. Ing. Josef Seják, CSc., a doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.

Podle jejich výpočtu činí souhrnná plocha korun stromů určených k pokácení více než sedm tisíc metrů čtverečních. Z tohoto údaje pak vědci na základě vlastní metodiky vypočítali finanční hodnotu jednotlivých služeb, které stromy poskytují lidem.

„Často podléháme mylnému dojmu, že příroda funguje zcela zdarma a že si jí nemusíme vážit. V hustě zastavěném území města se ale bez služeb poskytovaných stromy neobejdeme. Mají bezprostřední dopad na lidské zdraví a kvalitu prostředí, v němž žijeme,“ vysvětluje RNDr. Jan Pokorný.

„Naše metodika oceňování služeb ekosystémů bude brzy předložena Ministerstvu životního prostředí ČR, pro něž jsme ji vyvinuli,“ doplňuje druhý z autorů, doc. Ing. Josef Seják. „Přepočítávání služeb přírody na peníze je sice pomocnou metodou, nicméně v dnešní době takovým číslům na rozdíl od abstraktních vyjádření rozumí každý. Je třeba si uvědomit, že kácením zdravých stromů by vznikly nepředstavitelné škody,“ říká Josef Seják.

„Jsme svědky posunu hodnot. Dříve všude převládal les, dnes už fungujících ekosystémů ubývá, proto máme více přívalových dešťů na straně jedné a sucha na straně druhé,“ říká Jan Pokorný. „Kdyby se snad hodnota ekosystémových funkcí, kterou uvádíme, zdála někomu vysoká, jen ať si zkusí vyrobit les. Nemáme znalosti ani peníze na to, abychom dokázali vyrobit živý organismus,“ vysvětluje Pokorný.

Celkovou rekonstrukci Střeleckého ostrova plánuje radnice Prahy 1. Součástí projektu má být i vykácení zhruba třetiny z celkem 287 stromů. Soudně znalecký posudek, zadaný sdružením Arnika, ovšem prokázal, že nemocných stromů je pouze 37, ostatní měly být pokáceny jen z architektonických důvodů.

Starosta Prahy 1 v minulém týdnu rozhodl o založení pracovní komise, která znovu prověří projekt  rekonstrukce ostrova a doporučí jeho změny. Členy komise jsou jak zástupci radnice a projektanta, tak i představitelé občanských sdružení a nezávislí odborníci. Komise se poprvé sejde dnes, 14. července.

Poznámky:

(1) Jaká je roční hodnota služeb, které poskytuje 84 stromů na Střeleckém ostrově, určených k pokácení?

Klimatizační funkce                                       11 844 000 Kč

Zadržování a čištění vody                             12 055 500 Kč

Produkce kyslíku                                              2 467 500 Kč

Roční hodnota biodiverzity                              108 912 Kč

(2) Celý text posudku Vám v případě zájmu zašleme e-mailem.

(3) Další informace o plánované rekonstrukci Střeleckého ostrova v tiskových zprávách Arniky:

Nedělejte ze 'Střeláku' Žofín, vyjádřili se znalci / 18. 6. 2009

www.arnika.org

Střelecký ostrov: magistrát povolil přestavbu / 25. 5. 2009:

www.mestaprozivot.arnika.org

Praha 1 plánuje přestavbu Střeleckého ostrova / 18. 3. 2009:

http://www.mestaprozivot.arnika.org/tiskove-zpravy/strelecky-ostrov-se-ma-zmenit

Centrum pro podporu občanů – Martin Skalský, tel.: 775 168 026, martin.skalsky@arnika.org

Tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková, tel.: 606 727 942, zora.kasikova@arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů