Pátek, 19. dubna 2024

Předpověď: Bouřky a přívalové srážky mohou rozvodnit potoky

Předpověď: Bouřky a přívalové srážky mohou rozvodnit potoky
PRAHA - Místo plavek a opalovacích krémů si na víkend připravte bundy a deštníky. Po tropickém pátku si totiž Česko podmaní v sobotu studená fronta a teploty by neměly přesáhnout ani 20 stupňů Celsia. V pátek a v sobotu hrozí znovu bouřky, které budou provázet přívalové srážky, silný vítr a kroupy.

Napršet může až kolem 40 milimetrů na metr čtvereční během tří hodin, menší toky se mohou ojediněle a krátkodobě rozvodnit, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr může v nárazech dosáhnout až devadesátikilometrové rychlosti, tedy síly vichřice.

Varování platí od pátečních 15:00 do sobotních 18:00. Prahy, Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého a Ústeckého kraje se výstraha týká od pátku 15:00 do soboty 03:00, pro Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský a Olomoucký kraj a pro Vysočinu to platí od pátečních 23:00 do sobotních 06:00 a pro kraje Zlínský a Moravskoslezský od soboty 03:00 do 18:00 téhož dne.

ČHMÚ upozornil na to, že voda může zatopit sklepy, garáže a níže položené byty. "V oblasti zvlněné studené fronty se budou vytvářet bouřky, které budou později odpoledne a večer v západní polovině Čech místy doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a silným nárazovým větrem. V noci budou tyto nebezpečné jevy postupovat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska a postupně se bude jejich četnost snižovat a intenzita slábnout. V sobotu však mohou ještě na východě Moravy a Slezska zesílit. Za frontou budou bouřky přecházet v trvalejší déšť," popsali meteorologové výhled na pátek a sobotu. Kvůli srážkám mohou některé menší toky ojediněle a krátkodobě dosáhnout až stupně povodňové aktivity.

V pátek přes den by mělo vydržet slunečné počasí s teplotami okolo 30 stupňů. Odpoledne a večer bude s příchodem studené fronty přibývat oblačnost. V západní polovině Čech se proto zítra v podvečer mohou vyskytnout přeháňky a bouřky.

Neděle bude vypadat o něco lépe. Sice bude přes Českou republiku stále proudit oblačnost, avšak již nebude doprovázena srážkami. Oproti sobotě se také o několik stupňů oteplí.

"Příští týden by se mělo pomalu zase začít oteplovat. Teploty budou během celého týdne stoupat a před příštím víkendem by se měly vyšplhat znovu ke 30 stupňům," řekla lidovkám.cz meteoroložka Marie Odstrčilová z ČHMÚ.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů