Pátek, 29. března 2024

Farmáři střílí špačky. Soud rozhoduje, zda oprávněně

Farmáři střílí špačky. Soud rozhoduje, zda oprávněně

Ovocnáři čekají na rozuzlení ojedinělého případu. Ochránci žalují úřad, který povolil odstřel špačků.

Když hledali zemědělci z vesnice Klapý v severních Čechách způsob, jak zabránit milionové škodě, kterou jejich byznysu každý rok působí nálety špačků, došli k jedinému řešení. Střílet je. Každý rok jich proto padnou dvě desítky.

Dostali na to i razítka z úřadů, podobně jako vinaři na Moravě. Poprvé se ale stalo, že případ doputoval až k soudu. A ochránci zatím vítězí. Brát do ruky pušku kvůli zisku musí být podle soudu až posledním možným řešením.

"Nálety špačků nám každý rok působí zhruba milionovou škodu na třešních, které jinak vyvážíme do Evropy. Na střelbu máme povolení od města Lovosice i z krajského úřadu," brání se předseda ZD Klapý Otakar Šašek. Družstvo se několik let snažilo špačky plašit například zvukovým dělem. Špačci si na něj ale po čase zvykli a úrodu ničili dál.

Ihned poté, co před rokem městský úřad v Lovosicích povolil zemědělcům odstřel, stěžovali si na ústeckém krajském úřadě lidé ze Společnosti ochránců životního prostředí Litoměřice. Jenže kraj se lovosického úřadu zastal. "Pro nás byl zásadní fakt, že vůči špačkům byla nejprve použita kombinace běžných metod plašení," odůvodnil mluvčí Ústeckého kraje Zbyněk Šebesta.
Společnost ochránců přírody pak dala případ k soudu, který rozhodl ve prospěch krajského úřadu. Pak podala tzv. kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a ten případ vrátil zpátky ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Při předchozím líčení se totiž prý nepodařilo dokázat, že byly šetrnější metody plašení neúčinné. Soud by měl rozhodnout v nejbližších týdnech.

Ochránci argumentovali tím, že škodám šlo předejít i jinak, například zakrýt stromy sítěmi či pouštět špačkům nahrávky dravých ptáků, které by je měly vylekat. Stejného názoru je i Česká společnost ornitologická. "Nikdo se příliš nezajímá tím, jak předejít škodám a hledáním jiných řešení," řekl tajemník společnosti Lukáš Viktora.

V povolení, které pro pěstitele z Klapého platí až do roku 2013, mají zemědělci přesně dané podmínky, kdy mohou střílet. Lovosický úřad je převzal z vyhlášky ministerstva zemědělství, která chrání moravské vinaře. Ta zase kopíruje evropskou směrnici, kterou prosadili Španělé.

Do sadu tak mohou s puškou jen myslivci s brokovnicí a střílet smějí pouze na okraj hejna, které odhadem čítá tisíc ptáků. "Ptáků každý rok zahyne zhruba dvacet. Ale efekt je o poznání větší. Ptáci si spojí výstřel s nebezpečím a na úrodu už tolik neútočí," popisuje Otakar Šašek. V Česku žije asi milion párů.

Jak kazí špačci obchody českých zemědělců

Vyhláška pro vinaře

Moravští vinaři využívají vyhlášku, která jim povoluje kontrolovaný odstřel špačků od roku 2006.

S puškou až nakonec

Když vyhlášku převzaly úřady v Čechách, doputoval případ až k soudu. Ten chce vědět, jestli byly šetrnější metody plašení opravdu neúčinné.

Kolik je v ČR špačků?

V Česku žije podle ornitologů zhruba milion párů špačků

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů