Středa, 24. dubna 2024

Ochránci přírody stěhovali velká mraveniště ze zahrady rekreační chalupy

Ochránci přírody stěhovali velká mraveniště ze zahrady rekreační chalupy
Transport dvou velkých hnízd lesních mravenců uskutečnili v neděli liberečtí ochránci přírody ze zahrady rekreační chalupy u Lučan na Jablonecku. Krajský koordinátor akce Formica při Českém svazu ochránců přírody Jan Daňo řekl agentuře Mediafax, že mravence naložili do plastových sudů.

„Na jedno hnízdo vysoké do jednoho metru potřebujeme obvykle čtyři až pět sudů. Autem je převezeme na jinou blízkou lokalitu vhodnou pro obnovu hnízda lesních mravenců Formica polyctena,“ řekl agentuře Mediafax krajský koordinátor akce Formica Jan Daňo.

Dodal, že v místě stěhování žijí lesní mravenci ještě v dalších třiceti velkých hnízdech na pokraji lesa, ale vzdálenějších od zástavby.

„Hnízdo lesních mravenců v blízkosti domů znamená obvykle velký problém, protože mravenci z jednoho hnízda loví na ploše i přes jeden hektar. V největších dvoumetrových mraveništích žije několik milionů jedinců,“ poukázal koordinátor Jan Daňo.

Podotkl, že ochranářské práce i zkoumání života mravenců jsou vhodné jen pro osoby, které nemají obavy z občasného mravenčího kousnutí. Stěhování celých hnízd je podle Daňa náročná práce trvající několik hodin. Ceny za stěhování se pohybují zpravidla v rozmezí od 3500 korun do 10 tisíc korun za jedno hnízdo.

Autor: Pavel Smrž

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů