Úterý, 23. dubna 2024

Ekologie nebo odpustky?

Ekologie nebo odpustky?

Na světě je přece tak krásně díky těm úžasným a nikdy nekončícím absurditám. Co takhle novodobé odpustky ve formě odkupu povolenek k vypouštění kouře a neschopnost prodávajícího tyto lehce nabyté prostředky smysluplně použít.

1. Absurdita ekologická a celosvětová. Začalo to asi takhle. Sletěli se (neekologickými letadly) zachmuření pánové a voňavé dámy, ekologové, na fóru někde v daleké zemi, ubytovali se v docela drahých hotelích a jali se domlouvat, co s těmi všemi komíny a továrnami, mimo jiné, díky kterým tito lidé mohli vůbec vystudovat a dnes rokovat, udělat, když tolik kouří a ničí životní prostředí. I usnesli se, že každá země bude moci mít pouze tolik komínů a emisí, kolik oni usoudí, že je ta správná míra, aby se nerozpustily všechny ledovce a nezatopily jejich krásné soukromé jachetní přístavy a golfová hřiště u moře. Každá země nafasuje začátkem roku kupóny, tedy povolenky, za které může vypustit kouř a pokud má kouře moc, tak má pouze dvě možnosti. Buď komíny zbourá, zacpe, zruší, zkrátka bude vypouštět tolik kouře, na kolik má stravenky, nebo si stravenky prostě dokoupí od těch zemí, co se míň snažlily a komíny nestavěly a stravenek mají nadbytek. A tak se stalo, že své stravenky-povolenky prodala i Česká republika. Z nějakého prapodivného důvodu někdo usoudil, že u nás děláme kouře málo, třeba zrovna na Ostravsku, že, a proto můžeme povolenky prodat jiným nešťastníkům. Asi nebyli u nás v zimě na venkově. Není krásné obchodovat s něčím, co vlastně neexistuje? Místo, aby se peníze na nákup těchto novodobých odpustků vynaložily opravdu na odstranění konkrétní ekologické zátěže, putují do země, která je neumí ani smysluplně využít. Dříve si lidé kupovali čisté svědomí a za tyto peníze se stavěly alespoň katedrály, které lidé obdivují dodnes, dnes investujeme do odpustků, aby bylo kolem nás ještě více špíny. Je to asi levnější a hlavně jednodušší, než zrušit komíny. A když je ta možnost, nekup to.

2. Kouře máme málo, a proto jsme prodali povolenky, aby ho někde jinde mohlo být ještě více. Skvělý kšeft, páni ekologové. Budeme ty prostředky tedy alespoň investovat do úspory energie u nás. Lidé dostanou dotace na zateplení, kotel, výměnu oken, ... Bravo! Zajásali jsme všichni, co máme tyto komponenty staré nebo již nevyhovující. Tak jednoduché to ale nebude. To by se vám líbilo vyměnit někde tři okna, nebo koupit nový kotel. Pěkně všechno najednou nebo nic. Tak asi nic. Asi se ani letos nedočkáme lepšího vzduchu na vesnicích, kde před nedávnem zavedli plyn. No a ta okna jsem si platil dříve sám, tak i ta zbývající nějak zalepím. Ale asi až za rok. No a ti, co splní podmínky ekologické dotace, budou mít svoji investici sice levnější, ale šli by do ní určitě i bez dotace. Doufám, že těch projektů bude více než současných padesát.

Michal Vavřík

blog.iDNES.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů