Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická energie budoucnosti

Ekologická energie budoucnosti

Fotovoltaika patří k čistým obnovitelným zdrojům elektrické energie, její využití jen minimálně zatěžuje životní prostředí. Solární panely navíc nenarušují krajinu, při vkusném zpracování se mohou stát dokonce i zajímavým architektonických prvkem. Ceny fotovoltaických článků se rok od roku snižují, díky novým materiálům a lepším parametrům panelů se účinnost přeměny slunečního záření na elektrickou energii zvyšuje.

Ke stavbě slunečních elektráren se využívají především střešní plochy domů, kde jsou také nejbezpečnější z hlediska ostrahy. Pokud budou panely na střeše, není nutné ani stavební povolení. Máte-li v plánu svůj dům zásobovat vlastní energií prostřednictvím fotovoltaiky, vyrobenou elektřinu nejen spotřebovávat, ale například i prodávat, samotné panely k tomu stačit nebudou: jsou však nezbytným základem. Potřebný je rovněž střídač, tedy měnič jednosměrného proudu získaného z panelů na běžný střídavý proud. Střídač lze situovat v místě instalace, takže do hlavní budovy se už vede normální střídavý proud, díky čemuž se eliminují ztráty.

 

Zelené bonusy vedou

S hlediska zapojení lze rozlišit tři systémy fotovoltaické elektrárny: takzvaný ostrovní systém představuje variantu výroby energie pouze pro lokální potřebu v místě, kde není běžná elektrická síť. Energie se skladuje v bateriích a typickým příkladem využitím jsou chaty, karavany a podobně. V případě připojení na síť samostatnou přípojkou dodává elektrárna energii pouze do sítě. U rodinných domů však patří k nejčastěji využívaným systém, při jehož realizaci jde o takzvané zelené bonusy, tedy připojení pro vlastní spotřebu energie a prodej přebytků do sítě. Solární elektrárna se většinou připojí na běžný domovní rozvod, hned za střídačem se instaluje elektroměr pro měření vyrobené elektřiny. Aby bylo možné rozlišit proud dodávaný ze sítě a do sítě, je třeba nahradit hlavní elektroměr takzvaným čtyřkvadrantním, o což se postará distribuční společnost. Po nezbytných revizích a úředních formalitách, které dobrý generální dodavatel zajistí za vás, nebo s nimi alespoň pomůže, už můžete začít vydělávat a každý měsíc od distribuční společnosti inkasovat platby za vyrobenou a dodanou elektřinu.

 

Konstrukční prvky a hmotnost

Důležité jsou rovněž konstrukční prvky: zajišťují totiž stabilní a trvanlivé uchycení fotovoltaických panelů na střeše nebo jiné ploše. Musí odolávat počasí a vydržet v bezchybném stavu desítky let, proto jejich výběr není radno podcenit. Kvalitní dodavatel by měl nejen používat pouze konstrukčně prověřené prvky z kvalitních materiálů, ale také by měl být schopen je poskytnout pro veškeré typy střech a střešních krytin. U střešních instalací je nutný projekt, který řeší ideální rozvržení hmotnosti, u realizací fotovoltaické elektrárny na rovné plochy budete zase potřebovat výpočet odolnosti konstrukčního řešení vůči větru.

 

Odolnost panelů

Vlastnosti tvrzeného skla fotovoltaických panelů se často přirovnávají k charakteristice čelního skla automobilu. Běžné rozmary počasí včetně krupobití by měl přečkat bez problémů, katastrofy řeší pojistka, jejíž cena se odvíjí od velikosti instalace - u malých elektráren lze obecně počítat s částkou kolem 1000 Kč/rok. Pokud jde o sesuv sněhu, je ze solárních panelů prudší než z pouhé střešní krytiny, ale dochází k němu častěji. V každém případě není od věci zabezpečit střechu pod panely protisněhovými zábranami. V horských oblastech se doporučuje pořízení “de-ice“ bloku, který panely zahřívá a udržuje permanentně beze sněhu.


Elektrárna a vize budoucnosti

Fungování fotovoltaické elektrárny je nastaveno tak, aby bylo pro jejího majitele finančně výhodné. Státní garance výkupních cen energie zaručuje nejen jistotu navrácení investovaných prostředků, ale také nezanedbatelný zisk. Výkon panelů sice principiálně postupem času mírně klesá, celková životnost elektrárny je však delší než 30 let, takže bude dodávat elektrický proud ještě mnoho let po vyčerpání státní podpory. Nikdo sice neví, jak se ceny a podmínky výkupu elektřiny budou vyvíjet, ovšem investice do zařízení se do té doby rozhodně zaplatí. Navíc pravděpodobně budou v té době na elektřinu jezdit i automobily. Zřejmě dojde i k pokroku ve skladovacích technologiích, které umožní přebytky energie levně ukládat například v podobě vodíku nebo stlačeného vzduchu a využívat je i po západu slunce. Budoucí inteligentní rozvodné elektrické sítě umožní díky propojení s internetem prodávat přebytky energie třeba sousedovi odnaproti a podobně. I kdyby tedy stát po 20 letech garancí přestal fotovoltaiku zcela podporovat, domácí elektrárna tohoto typu by měla mít stále množství rentabilních možností využití.

Text: Pavel Kotrč

http://byt-a-dum.hyperbydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů