Středa, 24. dubna 2024

Ve Švédsku se zítra sejdou ministři životního prostředí EU

Ve Švédsku se zítra sejdou ministři životního prostředí EU
zítra začíná ve švédském Aare neformální zasedání ministrů životního prostředí EU. Jedná se o první akci švédského předsednictví v Radě EU na úrovni ministrů životního prostředí. Ministři budou jednat především o potenciálu nízkouhlíkové ekonomiky v Evropě a o další strategii EU při vyjednávání o globální klimatické dohodě. Českou delegaci povede I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Neformální zasedání ministrů životního prostředí se částečně protne s jednáním ministrů pro energetiku, jehož hlavním tématem bude rovněž podpora energetické účinnosti. Společné jednání ministrů životního prostředí a ministrů pro energetiku se uskuteční při společné pracovní večeři ve čtvrtek 23. července a v pátek 24. července dopoledne.

Ministři životního prostředí budou diskutovat také o tom, proč a jakými způsoby podpořit nové technologie a eko-inovace, směřující k vysoké energetické účinnosti. Ta povede jak ke snižování emisí skleníkových plynů, ale nepřímo také k ochraně ekosystémových funkcí a biodiverzity, a v době finanční krize také ke zvyšování počtu nových „zelených“ pracovních míst.

Vzhledem k blížící se klimatické konferenci OSN v Kodani v prosinci 2009 budou ministři ve Švédsku jednat i o nové globální klimatické dohodě a další strategii EU pro vyjednávání s důrazem na otázku financování.  

„Neformální zasedání Rady EU ve Švédsku má pomoci pokročit v debatě a zajistit úspěch jednání o klimatické dohodě v Kodani. Jednání nebudou jednoduchá. Aby měla budoucí dohoda smysl, musí se k ní jednoznačně a s konkrétními závazky zapojit také země jako je  Čína, USA nebo Indie,“ říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Přeji příjemný zbytek dne

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů