Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní kámen - krása, která přetrvá věky!

Přírodní kámen - krása, která přetrvá věky!

Žulovsko je krajinou, kde příroda zrodila netušenou krásu z kamene v Rychlebských horách.

Četné lomy ukrývají několik druhů žuly, mramorů jak černého, tak bílého, vápence, ze kterého se dělal i pudr a kde jsou i nádherné jeskyně. Toto pohoří má asi 51 km. Nyní v novém muzeu, zvěčnělé na fotografiích a originálních obrazech jak historických, tak současných, ho mohou poznat místní občané i návštěvníci.

Takovou růzností kamenů se nemůže pochlubit žádná krajina v Evropě. Pohoří v rozmezí až 150 km2 se rozprostírá od Hanušovicka až po Bílou Vodu. Kámen se zde těžil ve více než 90 lomech a v četném sortimentu. Do této oblasti pak patří i léčebné lázně Jeseník a Lipová. Historie někdy slavná, jindy neobyčejně těžká, což dokazuje i historická frývaldovská stávka, kde bylo četnictvem zastřeleno šest kameníků. Kámen z těchto lomů se rozvážel nejen po republice, ale i k sousedům do Polska, Německa a snad po celé Evropě. Historické kamenické výrobky se ztrácely z této oblasti a také se vyvážely po okolních státech.

V současné době - za finančního přispění Olomouckého kraje, města Jeseník a několika sponzorů - bylo možné muzeum otevřít. Návštěvníci si tak mohou dělat představu nejen o tvorbě světa a krajiny z hlediska historie, ale i o současné krajině.

O Jesenicku jsou popsány stovky knih, brožur a článků. O Rychlebech skoro nic. A je to škoda. Vždyť na Jesenicko jezdí za turistikou, lyžováním a lázeňskou léčbou snad miliony zájemců. Navštivte muzeum, které leží na krásné trase zájezdů - jeskyně Na Pomezí - Muzeum kamenické a obrazová galerie v Žulové a javornický zámek. Budete opravdu spokojeni.

Pomozte nám zachránit kamenické exponáty, obrazy a fotografie z minulé i současné doby i pro budoucí generace.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů