Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kalifornie - Dohoda o prozatímním rozpočtu zahrnuje oprávnění vrtat u Santa Barbary, což rozzlobilo tamní obyvatele i ochránce životního prostředí. V roce 1969 na ropných vrtech v této oblasti došlo k úniku 200 tisíc galonů ropy. Tato událost vedla ke zrodu amerického hnutí za ochranu životního prostředí a sepsání nových zákonů, které omezují pobřežní vrty v Kalifornii. Nejbohatší americký stát však dnes zoufale potřebuje dodatečné příjmy a guvernér Schwarzenegger se ve snaze nezvyšovat daně uchýlil k obnově vrtů.

Také japonské Mitsubishi jde s dobou a ve své nabídce má ekologický model Colt ClearTec. Stačí si připlatit pouze 5 tisíc korun oproti standardu a dostanete úsporný hatchback, který se může pochlubit kombinovanou spotřebou 5 litrů na 100 km.

Podle údajů německého ministerstva zemědělství vzrostly vloni tamní plochy v ekologickém zemědělství o 5 %. Celková plocha dosáhla 907 786 ha, což odpovídá 5,4 % z celkové rozlohy zemědělské půdy v Německu.  
Počet ekologických zemědělců vzrostl o 6 % na celkem 19 813. Počet výrobců biopotravin vzrostl vloni o 14 % na celkem 6 970. Celkem v roce 2008 v celém dodavatelském řetězci biopotravin v Německu podnikalo 29 244 organizací (farmy, výrobci a dovozci).

Pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko v této sezóně řeší desítky přestupků motoristů
Už desítky případů neoprávněného vjezdu motorkářů, čtyřkolkářů i automobilistů řešili v této sezóně pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko.

V Písku budou mít podzemní kontejnery na tříděnný odpad. Na ulicích v historickém centru města budou podle rozhodnutí zastupitelů jen násypky. Radnice už vytipovala šest míst, kde nové podzemní kontejnery umístí. Úprava každého z míst bude stát zhruba 800.000 korun až 1,2 milionu Kč. O stejném řešení uvažuje i Tábor nebo České Budějovice, naopak Český Krumlov toto řešení podle Mladé fronty Dnes odmítl.

Největší domácí lesnicko-dřevařská firma, Holding Less, vyhrála tři čtvrtiny lesnických tendrů, které vypsal státní podnik Lesy České republiky. Nejlepší cenovou nabídku podala ve 43 tendrech ze šedesáti.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů