Pátek, 29. března 2024

Varšavská burza přivítá českou BGS

Varšavská burza přivítá českou BGS

Český výrobce elektřiny z bioplynu získal úpisem přes 40 milionů korun. S akciemi by se mělo začít veřejně obchodovat na konci srpna.

Na evropské burzovní parkety se nyní kvůli dopadům hospodářské krize příliš nových firem nehrne. Na kapitálové trhy si ale i v této době pro peníze chodí menší společnosti, které nejčastěji zakotví na varšavské burze. Její vedlejší trh NewConnect, určený pro inovativní podniky s růstovým potenciálem, už brzy přivítá stou firmu.

Tou podle všeho bude malá tuzemská společnost BGS Energy Plus, která se zabývá výrobou elektřiny v bioplynových stanicích.

Firma právě ukončila soukromý úpis akcií mezi vybrané investory, od nichž vybere úhrnem 40,5 milionu korun. Současní akcionáři Zdeněk Radil, Aleš Radil a Radim Hrůza jim za to otevřou čtvrtinu firmy. Akcie BGS během úpisu získal například vzájemný fond ze Švédska a individuální investoři z Česka, Polska a Švýcarska.

"Zájem o společnost byl tak velký, že v tranši pro individuální investory se musely snižovat příděly o deset procent," říká šéf varšavské burzy Ludwik Sobolewski.

Emise BGS je ale i tak ve srovnání s mnohamiliardovými úpisy, které se v minulosti uskutečnily třeba na pražské burze, doslova miniaturní.

"Na NewConnectu obchodují lidé, kteří chtějí jen malé mezinárodní emise. Nemísí se tam velcí s malými. Je tam poptávka po odlišném typu obchodů, která by v Praze zaručeně nebyla," říká Jan Procházka ze společnosti Cyrrus, která českou firmu na polský "trh pro malé" uvedla.

S akciemi BGS by se mělo začít veřejně obchodovat koncem srpna.

BGS Energy Plus už je přitom druhou českou firmou, jejíž akcie se budou na polském trhu pro začínající podniky obchodovat. Od loňska si mohou lidé koupit akcie společnosti Photon Energy, která působí v oblasti solární energie. Objem emise byl však ve srovnání s BGS zhruba třetinový.

BGS nyní provozuje jednu bioplynovou stanici v Závidkovicích poblíž Světlé nad Sázavou, s penězi od investorů chce ale zprovoznit čtyři další. "Projektů může být nakonec víc. Potenciál na budování bioplynových stanic v Česku existuje," říká šéf firmy Aleš Radil s tím, že uvažují i o nákupu již připravených projektů. A to nejen v Česku, ale i za hranicemi. Výroba elektřiny ze zbytků a odpadů zemědělské produkce je nyní čtvrtým největším obnovitelným zdrojem v zemi.

Bratři Radilové spolu se svým kolegou Hrůzou vsadili na bioplyn poté, co zjistili, že kvůli protestům místních občanů bude problém se zprovozněním větrné elektrárny.

Výstavba bioplynové stanice je podle nich složitější než rozjezd solárního či větrného zdroje. Jenže na investice se dají získat evropské peníze a stát navíc garantuje výrobcům po dobu dvaceti let výhodnější výkupní cenu elektřiny.

Pro peníze na polskou burzu se rozhodli jít ve chvíli, kdy zjistili, že na další rozvoj firmy jim už jejich vlastní peníze nestačí, a kdy banky kvůli krizi zdvojnásobily požadavky na objem kapitálu, který musejí do projektu vložit žadatelé o úvěr.

Sobolewski říká, že právě podobným malým firmám nabízí NewConnect příležitosti k financování, které "mohou být katalyzátorem rychlejšího růstu".

"A právě společnosti, které se pohybují na poli alternativních energií, mohou naplnit cíl, pro který jsme NewConnect vytvořili," dodává Sobolewski.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů