Čtvrtek, 28. března 2024

Bezdomovcem snadno a rychle

Bezdomovcem snadno a rychle
Od roku 2011 budou moci občané evropské sedmadvacítky kupovat na našem území lesy, ornou půdu, louky, rybníky, zahrady, chmelnice, vinice, zkrátka zemědělskou půdu. Největší zájem budou mít nejspíše sousední Němci a také Holanďané, kterým hrozí (vlivem globálního oteplování) zatopení země mořem. Ukazuje se to již nyní, vždyť leckde u nás vznikají celé holandské vesnice.

Prodej půdy, která dává lidem obživu a která může v případě různých krizí zachránit lidi před hladem, je v každém případě nerozumný. Například v Indii se proto prodává pouze do rukou vlastních občanů. V jiných státech za prodej půdy cizincům hrozí dokonce trest smrti. Jestliže prodám půdu, která mne živí, slepici, která mi snáší vajíčka, prut na který chytám ryby - mohu se pak ještě považovat za moudrého člověka?

Státní pozemkový fond měl již dávno prodávat zemědělskou půdu těm, kteří na ní pracují, a také dalším českým zájemcům. Jenže neprodává a o svěřenou půdu se prakticky nestará. Na příkladu luk nezajistí jejich sečení ani jednou za rok.

Proč zákony, které by prodej státní půdy Čechům umožňovaly, nejsou hotové? Češi jsou bohužel národem, který má na všechno dost času. Heslo "to chce klid" je pro nás opravdu typické. Většina našich protestů vždy přicházela až s "křížkem po funuse": například proti nevhodným novým stavbám v sousedství protestujeme, až když mají stavební povolení, ba někdy i hrubou stavbu.

Jako šachista jsem zvyklý uvažovat dopředu, proto upozorňuji na tento problém již nějakou dobu. Půda není totiž jen naše "rodinné stříbro", je naším rodinným zlatem! Energetické zdroje a rozvody i hospodaření s pitnou vodou už nyní náš stát respektive obce "hodily přes palubu" a ztratily nad nimi vliv i kontrolu. Když ale ještě prodáme zemi, co nám zůstane?


Zdeněk Joukl
Autor je strojní inženýr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů