Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Největší světový obchodní řetězec Wal-Mart začíná požadovat od svých dodavatelů informace o vlivu jejich výroby na životní prostředí. Zajímá ho např. využití vody, produkce emisí, ale i přínos místní komunitě. Jedná se zatím pouze o průzkum mezi 100 tisíci dodavateli v několika zemích. Následně by chtěl zapojit konsorcium universit, které by s dodavateli spolupracovaly. Výsledkem by měl být jednoduchý systém označování určený pro koncového spotřebitele, který ho bude informovat o životním cyklu produktu a určí, nakolik je ekologicky šetrný.

Levný a účinný generátor, který by mohl změnit životy nejchudších lidí na světě, testují vědci z Univerzity v Nottinghamu v Nepálu. V rámci projektu Score badatelé vyvinuli kuchyňská kamna na biomasu, která nejen topí, ale zároveň přeměňují část tepelné energie na zvuk - a ten pomocí speciálních magnetů na elektřinu. Vědci se snaží dosáhnout při výrobě milionů kusů ceny dvaceti liber. Zařízení má mít hmotnost mezi deseti a dvaceti kilogramy.

Rakouský poslanec z FPÖ Werner Neubauer zažaloval Česko a Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli chystané dostavbě jaderných elektráren. Stěžuje si i na plánované úložiště jaderného odpadu na jihu ČR. Tvrdí, že obě země při posuzování budoucích dopadů na životní prostředí nedodržují evropské směrnice. Neubauer to včera řekl na tiskové konferenci ve Vídni. Na evropský soud se prý obrátil minulý týden. Podle mluvčího českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského není žaloba ničím překvapivým, podobnou Neubauer podal již loni.

Evropská investiční banka (EIB) oznámila, že Česku poskytne finanční půjčku ve výši 3 miliard korun. Tyto prostředky mají České republice pomoci s implementací evropských směrnic v oblasti dodávek vody a nakládání s odpadními vodami. Termín pro jejich naplnění je rok 2010. Půjčka je určena na realizaci projektů převážně v menších městech a obcích a dle ministerstva zemědělství by měla pomoci rozhýbat program Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. Peníze na výstavbu vodovodů mohou z programu získat všechny obce bez ohledu na velikost. Prostředky na výstavbu kanalizace a čističek jsou určené pouze obcím do 2.000 obyvatel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů