Pátek, 29. března 2024

Odborníci měřili zápach na deseti čistírnách odpadních vod v Jihočeském kraji

Odborníci měřili zápach na deseti čistírnách odpadních vod v Jihočeském kraji

Odborníci měřili zápach na deseti čistírnách odpadních vod v Jihočeském kraji. Problémy se zápachem mívají hlavně starší čistírny s nedokonalou technologií.

Koncem července provedli odborníci z autorizované firmy měření kvality ovzduší na deseti čistírnách provozovaných společností VAK JČ. Navázali tak na kontrolu z minulých let, kdy stejná měření již absolvovali na 22 největších čistírnách v kraji.

Měření specialisté provedli na čistírnách v Zámostí u Hluboké nad Vltavou, Kamenném Újezdě, Lišově, Zlivi, Horní Stropnici, Bavorově, Volyni, Lomnici nad Lužnicí a v dubnu v Kardašově Řečici a v květnu v Dačicích. Cena každého měření včetně vyhodnocení činí 13 500 korun. Kontroly na čistírnách s větší kapacitou stojí 18 tisíc až 30 tisíc korun. Povinnost měřit kvalitu ovzduší nařizuje u čistíren s kapacitou nad 2000 připojených obyvatel provozovatelům Zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. a na něj navazující vyhláška.

Měření se provádí takzvanou olfaktometrickou metodou. Vzorky se odebírají ze tří až osmi míst s největší koncentrací zápachu v rámci jedné čistírny. Každý odběr trvá zhruba pět až 10 minut. Vzduch se nasaje pomocí vývěvy trubičkou do speciálního odběrového vaku. Vak se po naplnění vzduchem uzavře do chladicího boxu a nejpozději do 30 hodin musí být analyzován v autorizované laboratoři v Brně. Koncentrace pachových látek se provádí metodou dynamické olfaktometrie. Specialisté, nazývaní také "čichači", hodnotí v laboratoři míru zápachu podobně jako například degustátoři v potravinářství.

"Problémy mívají většinou starší čistírny s nedokonalou technologií. Pokud by byl zápach příliš velký a ohrožoval kvalitu ovzduší obyvatelům v okolí, musela by se přijmout opatření. Ta spočívají především v hledání nových technologických řešení nebo i v částečném či úplném zakrytí čistírny s možností následného čištění plynných emisí," upřesnil Jiří Stejskal, ekolog společnosti Vodovody a kanalizace jižní Čechy (VAK JČ).

Náklady na měření i případná opatření na omezení zápachu se pochopitelně promítnou do nákladů majitelů čistíren, tedy obcí a měst, potažmo výše stočného. Současná legislativa nestanovuje žádné limity ani sankce za naměřené hodnoty, platí pouze povinnost tato měření provést. Společnost VAK JČ začala provádět kontroly ovzduší již v roce 2006 u deseti čistíren, v roce 2008 u jedenácti a letos u deseti čistíren.

Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy je dceřinou společností rakouské Energie AG. Pitnou vodou zásobují zhruba 319 000 obyvatel. Společnost provozuje celkem 57 úpraven vod, 316 vodojemů a 114 čistíren odpadních vod v celém Jihočeském kraji.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů