Pátek, 29. března 2024

Na varovný systém proti povodním chybí peníze

Na varovný systém proti povodním chybí peníze

Ostrava - Moravskoslezský kraj potřebuje lepší varovný systém před povodněmi, jenomže chybí peníze. Projekt na zlepšení systému vypracovali hasiči už před rokem, jenže bude stát asi 220 milionů korun. Ministři sice slíbili, že potřebné peníze během tří let pošlou, zatím ale hasiči dostali jen 20 milionů. Teď však znovu svitla naděje, po nedávných povodních totiž toto téma otevřela ministerstva zemědělství a vnitra a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje teď dostal informaci, že ministerstvo pošle dalších 20 milionů korun.

"Stále probíhají jednání a záležitost není uzavřená. My děláme vše pro to, aby byli hasiči kvalitně vybaveni a připraveni, ale naše možnosti jsou limitovány státním rozpočtem a nedobrou situací veřejných financí," vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

Hasiči projekt vypracovávali v souvislosti s výstavbou přehrady Nové Heřmínovy a zabezpečením Bruntálska, Opavska a Ostravska. Nebýt nedávných povodní, tak by ale zřejmě zapadl. Jde přitom o zásadní věc, protože kraj je pokrytý varovným systémem zatím jen z jedné třetiny a je potřeba ho zmodernizovat a dobudovat alespoň v nejohroženějších oblastech.

Hasiči mají připravené i další dva projekty, které mají povodňovou situaci zlepšit i v ostatních okresech kraje. Ucházejí se o peníze ze Státního fondu životního prostředí a ze Švýcarských fondů.

Jiné kraje jsou však na tom údajně ještě hůř. Pokrytí sirénami je sice poměrně široké, ale jde o sirény ze 70. let, které neumožňují slovní varování. "Stávající převážně rotační sirény umožňují předávat pouze signál a my bychom potřebovali lidem říct, i o jaké ohrožení se jedná. Ideální stav by bylo obměnit všechny sirény," vysvětluje vrchní komisař HZS Moravskoslezského kraje Martin Štrublík.

Snahu hasičů vítají i starostové vyplavených obcí, výstažný systém by totiž snížil škody, které živel napáchá. "Určitě by nedošlo k takovým ztrátám, k jakým došlo a nemyslím jenom majetek," domnívá se starostka Kunína Dagmar Novosadová.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů