Úterý, 23. dubna 2024

Zákaz koupání v Zákupech - voda se hemží červy, kteří se zavrtávají pod kůži

Zákaz koupání v Zákupech - voda se hemží červy, kteří se zavrtávají pod kůži

Zákupy - Na přírodním koupališti v Zákupech u České Lípy platí až do konce léta zákaz koupání. Objevili se tam totiž malí nebezpeční červíčci - cerkárie, kteří se zavrtávají lidem do kůže. U malých dětí vyvolávají nepříjemné vyrážky, které vypadají podobně jako plané neštovice a doprovázejí je i nalité puchýřky. Cerkárie žijí v malých šnecích, kterých je letos v zákupském koupališti neobyčejně hodně. Když cerkárie ukončí v plžích svůj vývoj, opustí je a plavou ve vodě, kde hledají nového hostitele. Často si přitom vyberou člověka, přitahuje je totiž mastná lidská kůže.

"Na koupališti v Zákupech jsou tisíce šnečků. Když někdo sáhne na betonový ochoz koupaliště, vytáhne jich plnou dlaň," upozornila Pavla Procházková z hygienické stanice v České Lípě. Cesta cerkárie ke člověku začíná v trusu vodních ptáků, z něhož pocházejí vajíčka. Cerkárie se vyvinou v plžích. Před několika lety se červi vyskytli na koupališti v Novém Boru. Tam ale nežilo tolik plžů a podařilo se je vysbírat, cerkárie pak zmizely. 

Koupaliště v Zákupech patří městu. "Situace s cerkáriemi nás zaskočila a zákaz koupání nás hodně mrzí. Vždyť jsme za více než 800 tisíc korun rekonstruovali WC a sprchy u koupaliště, kde se nachází i chatky pro rekreanty. Ceduli se zákazem koupání jsme ke koupališti umístili, lidé ale do vody stejně chodí," konstatovala zákupská starostka Miloslava Hudaková. 

Po konzultacích s odborníky provedlo loni město na koupališti a v jeho okolí úpravy proti výskytu sinic. Omezil se přítok do koupaliště z rybníku nad ním. Do koupaliště už neteklo tolik znečištěné vody z pastvin. Rybáři vylovili ze zákupského koupaliště kapry, kteří rozrývali dno a uvolňovali z něj látky, díky nimž se sinicím daří. V příštím roce už louky nad koupalištěm přestanou sloužit jako pastviny pro dobytek. 

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů