Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kraj dal zelenou bioplynu v Černčíně

Kraj dal zelenou bioplynu v Černčíně

Černčín - Přes odpor místních Jihomoravský krajský úřad podpořil stavbu bioplynové stanice v Černčíně. Plán ale zatím naráží na nedostatek peněz

Výstavba továrny na zpracování kejdy a kukuřičné siláže v bučovické místní části Černčín vyvolala už déle než před rokem vzrušené diskuse. Zdá se, že početným odpůrcům projektu místo úřadů pomůže ekonomická krize.

"Bioplynové stanici jsem obětoval tři roky života. Když jsem získal dobré podmínky pro stavbu, tak mi chybělo patřičné povolení. Teď, když povolení mám, tak zase nejsou peníze," reagoval investor Karel Janovský. Soukromý zemědělec na stanovisko krajského úřadu čekal déle než rok.

Podle jeho slov mohl ještě vloni získat úvěr s méně než pětiprocentním úrokem. Letos už úroková sazba poskočila na sedm až osm procent.

Rozpočet na stavbu může dosáhnout až pětapadesáti milionů korun. A to nedokáže Janovský zaplatit z vlastních zdrojů. "Na jaře zkusím podat žádost o dotaci a podle výsledku se rozhodnu, kdy bych s výstavbou začal," uvedl Janovský.

Přestože stanovisko kraje posuzující vlivy bioplynové stanice na životní prostředí je kladné, místní obyvatelé v čele s černčínským osadním výborem se záměrem nadále nesouhlasí. Petici proti vloni podepsali prakticky všichni obyvatelé místní části i řada lidí z Bučovic. "Náš postoj ke zbudování bioplynové stanice se nezměnil. Bohužel osadní výbor nevystupuje jako právnická osoba, takže v této věci nic nezmůžeme. Počkáme, až začne územní řízení a přes občanské sdružení Okrašlovací spolek v Bučovicích otevřeme diskusi," prohlásil předseda černčínského osadního výboru Jan Setínek.

To je zatím předčasné. "Stavební odbor Městského úřadu v Bučovicích do dnešního dne žádost o vydání územního rozhodnutí o umístění této stavby neeviduje," informoval vedoucí odboru Pavel Novotný.

Důvody k zamítavému postoji osadního výboru jsou dva. "Pořád vyvstává problém s dopravou v úseku z Bučovic na Vyškov od křižovatky směrem na Černčín. Dále pochybujeme, že třeba za pět let jejího provozu bude továrna stále perfektně ekologická bez negativních dopadů na okolí. Samozřejmě nové zařízení biostanice požadované podmínky ihned po svém otevření bude splňovat. Nemáme však jistotu, že majitel bude i nadále tak důsledný a bude zařízení pečlivě kontrolovat," doplnil Setínek.

Podle mluvčího Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jiřího Klementa je tato obava neopodstatněná. "Provozovatel biostanice má ve vztahu k orgánům ochrany ovzduší stanovenou řadu povinností. Především podává hlášení krajskému úřadu k poplatkům za znečišťování ovzduší. Dále vede souhrnné provozní evidence velkého zdroje a předává je na Českou inspekci životního prostředí. Také zajišťuje pravidelné měření emisí pro inspekci. Tyto orgány tedy dostávají pravidelné informace o provozování zdrojů. Kontrolují a v případě zjištění závad i pokutují," vysvětlil mluvčí Jiří Klement.

Pokud se biostanici v Černčíně podaří zřizovateli přes veškeré problémy postavit, bude podle dostupných informací zpracovávat vedlejší zemědělské produkty, a to za určité teploty a bez přístupu vzduchu. Vznikne tak bioplyn, který se pak využije na výrobu elektřiny a tepla. Elektrickou energii chce Janovský prodávat společnosti e.on a teplo zužitkuje bioplynová stanice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů