Pátek, 29. března 2024

Olomoucký kraj navrhne kvůli povodním změnu zákona

Olomoucký kraj navrhne kvůli povodním změnu zákona

Olomoucký kraj bude iniciovat změnu zákona, který by umožnil snazší poskytování peněz obětem mimořádných událostí. Cílem iniciativy je upravit zákon o krajích, jenž znemožňuje rozdělování peněz pro obce formou rozhodnutí krajské rady a svěřuje tuto pravomoc výlučně zastupitelstvu.

"Změnu legislativy inicioval hejtman Martin Tesařík (ČSSD), který musel kvůli poskytování finanční pomoci obcím během prázdnin již dvakrát svolat krajské zastupitelstvo," řekl mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. "Schvalování příspěvků radou kraje by bylo operativnější a umožnilo by nám rychleji pomáhat obětem povodní a dalších živelních pohrom," konstatoval hejtman. Pravomoci rady by měly být posíleny v době trvání krizových stavů.

Krajskou radu tvoří 11 členů, kteří se zpravidla scházejí jednou za dva týdny. V případě potřeby mohou dokonce hlasovat korespondenční metodou, což je při využití moderní techniky v podobě mobilních telefonů a elektronické pošty velmi rychlé. Naproti tomu zastupitelstvo se skládá z 55 členů, kteří se musejí fyzicky sejít. Zasedání zastupitelstva je ze zákona veřejné, což znemožňuje například korespondenční formu hlasování. V době letních prázdnin je řada z nich na dovolené, a to i v zahraničí. Je proto velmi obtížné je operativně svolat.

Tesařík se ještě tento týden obrátí dopisem na předsedu Asociace krajů České republiky Martina Haška (ČSSD) s cílem projednat návrh Olomouckého kraje na některém ze příštích setkání hejtmanů všech krajů. Olomoucký kraj prozatím zvažuje tři možnosti iniciování změny zákona. V úvahu přichází samostatná legislativní iniciativa Olomouckého kraje, spolupráce s některým z poslanců, který by návrh přijal za svůj a předložil sněmovně, případně dohoda s vládou, jež má rovněž právo návrh zákona připravit a poslat do parlamentu.

V radě Olomouckého kraje jsou tři koaliční strany - ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Zastupitelstvo dále tvoří členové jediné opoziční strany, komunisté.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů