Čtvrtek, 25. dubna 2024

Glosa: Ekologie na povel. V Ostravě je asi možné všechno

Glosa: Ekologie na povel. V Ostravě je asi možné všechno

Od 1. září najíždíme na ekologický provoz, zahlásil ostravský krajský úřad. Úředníci tak budou psát na recyklovaný papír nebo třídit odpad. Otázkou ale zůstává, proč se už tak neděje dlouho a jestli nejde jen o potřebu úřadu být „trendy“.

V závalu včerejších oslavných zpráv na adresu hejtmanství mě zarazilo, že se nikdo neptá, proč úředníci netřídí odpad už nyní. Každý normální člověk má doma samostatný pytel na plastové láhve nebo třeba papír. A takováhle praxe je běžná i ve většině firmě. „Provoz krajského úřadu příznivý životnímu prostředí má významné účinky i mimo úřad samotný. Může pozitivně ovlivnit chování svých zaměstnanců při aktivitách mimo úřad,“ řekl k tomu náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Máme to tedy chápat tak, že až do 30. srpna se budou zaměstnanci úřadu chovat i doma jako nevědomí a všechny odpadky házet do jednoho pytle? A den nato se v práci změní v ekologicky uvažující osobnosti? To asi těžko.

Těžko říct, ale je hanba, že taková instituce, jako je krajský úřad, se k ekologickému chování přihlašuje až nyní a ještě z toho dělá velké haló. Na místě je spíš stud za to, že k dnes už zcela normální praxi přistupuje vedení kraje až teď. Kdyby mlčeli, udělali by líp.

Ondřej Stratilík

http://ostravablog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů