Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obyvatelé anglických měst si podle ekologů mají pořizovat včely

Obyvatelé anglických měst si podle ekologů mají pořizovat včely
Lidé žijící v městských oblastech v Británii by si měli na své zahrádky, balkony nebo i střechy pořídit včely. Pomohli by tak bojovat proti klesající populaci tohoto užitečného hmyzu, uvádí britská společnost Natural England zabývající se ochranou přírody.

V Anglii a Walesu žije kolem 250 000 včelích kolonií, které se starají o opylování úrody. Počet včel ale v posledních dvou letech klesl o 15 procent.

"Hodně druhů potravin by bez opylení rostlin ani nebylo a my chceme, aby to lidé brali jako příležitost pomoci, a přinesli si přírodu do města," řekla ředitelka Natural England Allison Barnesová.

Na úbytku včel se podepsalo mnoho faktorů, například nemoci a ztráta přirozeného prostředí. Je to vážný problém a pomoc by mohly právě nové včelí úly, řekla.

Natural England se také snaží povzbudit lidi, aby pěstovali rostliny, které tento hmyz vyhledává, a pořídili si také malé úly pro čmeláky, kteří rovněž patří k významným opylovačům.

Na trhu se nyní objevily nové typy malých včelích úlů, které se snadno obhospodařují. Mají moderní design a hýří různými barvami, které mají lidi zlákat ke koupi.

Natural England si jeden takový úl instaluje na střechu svého londýnského sídla. Vzhledem k tomu, že včely létají tak pět metrů nad zemí, by to nemělo působit problém lidem nacházejícím se pod nimi, uvedla společnost.

Natural England vyzývá lidi, kteří se rozhodnou pro koupi včelího úlu, aby vyhledali pomoc profesionálů z včelařského sdružení, kteří jim poradí, jak se o včely správně starat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů