Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nemate jeste naplanovan program na konec prazdnin? A chteli byste zazit tyden aktivniho a uzitecneho odpocinku pod prikrovem ceskych lesu? Neni nic jednodussiho. Hnuti DUHA porada na Svitavsku a na Sumave tzv. Tydny pro les. Krom prakticke pomoci ceske prirode je soucasti akce i program: vecerni diskuse a prednasky ci exkurze.
Ekologicka organizace take prosazuje reformu lesnihozakona, ktera zajisti zdravejsi hospodareni v lesich. Bude vyzadovat vetsi vysadbu listnacu ci smisenych porostu a kaceni po jednotlivych stromech namisto plosne, holosecne tezby. Pokud chcete lesum pomoci osobne, neni nic jednodussiho, nez se prihlasit na http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=kalendar&id=63

Novou kompostárnu, která zpracovává "zelený" odpad ze všech ostravských obvodů, vybudovala tamní společnost OZO. Vzhledem k tomu, že se lidé stále častěji stěhují ze sídlišť do svých rodinných domů, že objem odpadu ze zahrad rychle roste. Ten však často končí na černých skládkách, kde hnije na hromadách nebo v igelitových pytlích. Kompostárna v areálu skládky tuhého komunálního odpadu v Ostravě-Hrušově odpad ze zeleně zpracovává tak, aby se mohl dále použít. "Špičková technika umožňuje vyrobit kvalitní kompost, který využijeme pro rekultivaci skládky nebo ho budou Ostravské městské lesy používat pro výsadbu zeleně," uvedl ředitel společnosti OZO Ostrava Ing. Karel Belda. Nová kompostárna může ročně přijmout osm tisíc tun zeleně. Stála celkem 17 milionů korun (9 milionů si vyžádaly stavební práce a dalších 8 milionů strojní vybavení).

Radnice ve Šternberku na Olomoucku začala s likvidací černé skládky v bývalém břidličném lomu v místní části Dalov. Zhruba do měsíce odveze z lokality 3500 tun odpadu. S ekologickou zátěží se město potýkalo desetiletí, skládka je navíc v blízkosti zdroje pitné vody. Náklady na projekt činí 17,7 milionu korun, radnice získala zhruba 15milionovou dotaci, řekl dnes ČTK manažer projektu Antonín Kostrůnek. Podle něj lidé naváželi do lomu především odpad z domácností a zahrad již počátkem 80. let minulého století. Od 90. let lokalitu vlastní město.

Likvidaci staré černé skládky komunálního odpadu zahájilo v tomto týdnu město Šternberk v místní části Dalov. Likvidace skládky, v níž nechybí ani nebezpečný odpad, bude stát 17,7 milionu korun.
"Při uskutečňování projektu se odtěží komunální odpad, který se odveze na řízenou skládku," řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. "Po odstranění skládky upravíme krajinu do původní podoby," dodala mluvčí. Podle jejích slov se vedle kultivace lokality také odstraní kontaminace zdroje pitné vody v ochranném pásmu druhého stupně vodního zdroje Dalov.
Na místě skládky byl v minulosti břidličný lom. V současné době se na tu nachází přibližně 3500 tun odpadu.
Město Šternberk získalo na projekt "Odstranění staré ekologické zátěže v lokalitě Dalov - Šternberk" dotaci z Operačního programu Životní prostředí Státního fondu životního prostředí České republiky. Dotace činí 15,1 milionu korun.

Stella Artois startuje ve Velké Británii "ekologickou" kampaň na obalech svých multipacků. Kampaň slibuje, že InBev, vlastník značky, zrekultivuje poměrnou část živých plotů podle toho, kolik multipacků se prodá. Marketingová podpora bude zahrnovat print a in-store komunikaci.

Organizace Innovation Norway a norské velvyslanectví v Británii si najaly agenturu Chameleon PR, aby Norsko propagovala jako vhodnou pro ,,zelené žití''. Jejím úkolem bude prezentovat Norsko jako jednu z nejlepších zemí v termínech udržitelného rozvoje. Na Norsko se totiž v nedávné minulosti snesla silná kritika globálních ekologických organizací za jeho nedostatečnou aktivitu v oblasti udržitelného rybolovu. Kampaň bude zaměřena na B2C i B2B sektor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů