Úterý, 23. dubna 2024

Další záhadný tendr Lesů ČR: akce Hurá do školy

Další záhadný tendr Lesů ČR: akce Hurá do školy

Státní Lesy opět posilují roky trvající spekulace, že skrytě financují politické strany.

Státní podnik Lesy ČR pokračuje v zadávání neprůhledných marketingových zakázek.

Tentokrát hodlá vydat bezmála jedenáct milionů korun za pexesa, pastelky nebo letáčky, rozdávané prvňáčkům. A nezvolil přitom otevřenou veřejnou soutěž pro jakoukoliv firmu - ale tzv. řízení bez výzvy k soutěži. Podnik tedy může zakázku na akci nazvanou Hurá do školy! zadat, komu chce.

Už dříve se přitom objevila podezření, že takové zakázky Lesů mohou sloužit i k skrytému financování politických stran.

HN se snažily několik dní získat vyjádření zástupců státního podniku, na co konkrétně a proč takto zakázku vypsaly.

Nejprve Lesy nereagovaly vůbec - ani generální ředitel, ani jeho podřízení. Pak šéf kanceláře generálního ředitele Martin Valdauf vzkázal, že na dotaz firma nemusí odpovídat. Dotaz prý neodpovídá zákonu o svobodném přístupu k informacím.

Pastelky a pexeso

Po dalších urgencích nakonec mluvčí firmy Michal Kačena z dovolené aspoň popsal, k čemu má akce sloužit: prvňáčci a jejich rodiče dostanou zmíněná pexesa, pastelky a letáčky zvoucí k akcím, které je mají naučit lepšímu vztahu k lesu, přírodě a životnímu prostředí.

Proč Lesy chtějí zadat zakázku na tuto akci jen vybrané firmě, nikdo z podniku však nevysvětlil.

Samy Lesy přiznávaly, že na reklamu a marketing ročně vydávaly zhruba sto milionů korun. Letos to podle posledních informací z května má být 63 milionů.

Nikdy v minulosti ale přitom Lesy přes žádosti HN a dalších médií nezveřejnily, jakým firmám a kolik peněz konkrétně na marketing daly. Až nový ředitel podniku Svatopluk Sýkora letos v únoru slíbil, že to udělá. Slib ale nesplnil.

Jen tím navázal na své předchůdce, kteří také firmu bránili před veřejnou kontrolou. Proslulým případem byl odstřel trofejního jelena - Lesy odmítly sdělit i to, komu právo na jeho odstřel prodaly. Přitom se z jiných zdrojů už informace dávno objevila na internetu.

Státní podnik nezveřejňuje ani podstatnější informace, například plné znění auditu, jak v době finanční krize nakládá se zhruba pěti miliardami korun uloženými u různých finančních ústavů - především u J&T banky.

Podle Oldřicha Kužílka, experta na informační otevřenost veřejné správy, musí každý státní podnik poskytovat veřejnosti všechny informace, pokud nejsou chráněny zákonem.

"Chybí nám ale zavedení sankcí za to, když podnik informační povinnost neplní," upozorňuje.

Stranický penězovod?

Podezření, že obří státní firma Lesy ČR může sloužit jako "stranický penězovod", trvá už několik let.

Obecný princip je jednoduchý: určité firmě "přiklepnou" Lesy přednostně zakázku, která je přitom nadhodnocená. Firma, jejíž vlastník má blízko k některé politické straně, pak tuto >>nadhodnotu>dostávat

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů