Sobota, 20. dubna 2024

Ekolog, politik a horolezec Martin Bursík oslaví 50. narozeniny

Ekolog, politik a horolezec Martin Bursík oslaví 50. narozeniny

Praha - Politická kariéra bývalého předsedy Strany zelených a vicepremiéra Martina Bursíka prošla v uplynulých třech letech dramatickým vývojem. Nejprve dovedl zelené poprvé v historii do vlády, postupně se mu ale strana rozhádala a po letošních prohraných volbách do Evropského parlamentu se Bursík stáhl z vysoké politiky. Ekolog a horolezec, který 12. srpna oslaví 50. narozeniny, se chce dál věnovat problematice životního prostředí a navíc čeká se svou partnerkou a poslankyní Kateřinou Jacques dítě.

Přestože byla Strana zelených v roce 2006 pro řadu voličů symbolem změny, sám Bursík se v politice pohybuje již od roku 1989. Prošel několika politickými stranami, působil v pražské komunální politice a byl členem dvou vládních kabinetů.

Narodil se 12. srpna 1959 v Praze. Otec byl psycholog, matka byla v 50. letech uvězněna, protože pomáhala lidem při ilegálním přechodu hranic. Později překládala pro americkou ambasádu.

V roce 1968 vstoupil do obnoveného skauta, kde měl přezdívku Ježek. Oddíl pod různými názvy pokračoval ve své činnosti i během normalizace a když v roce 1983 emigroval do Německa jeho starší bratr Jiří, Bursík převzal vedení oddílu po něm.

Vystudoval ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V letech 1984 až 1989 pracoval jako vědecký pracovník v národním podniku Stavební geologie.

Politicky se začal angažovat v roce 1989. Na jaře se stal signatářem Hnutí za občanskou svobodu, v listopadu vstoupil do Občanského fóra a dva roky byl poslancem České národní rady. Po rozpadu fóra přešel do nástupnického Občanského hnutí a stal se jeho místopředsedou. Stejnou funkci pak zastával i ve straně SD-LSNS, z níž v roce 1996 vystoupil.

Na začátku roku 1998 byl jmenován ministrem životního prostředí v kabinetu premiéra Josefa Tošovského, který vládl do předčasných voleb v témže roce.

Po volbách se věnoval ekologickému poradenství a byl jednatelem a společníkem firmy Ecoconsulting s.r.o. Zároveň také působil na pražském magistrátu a v listopadu 1998 se neúspěšně ucházel o primátorské křeslo. V letech 1999 až 2003 byl členem KDU-ČSL a v roce 2004 zamířil k zeleným.

Mezi zelenými udělal rychlou kariéru a již v září 2005 se stal předsedou. Sázka na Bursíka se zeleným vyplatila - strana získala v červnu 2006 šest poslaneckých mandátů a čtyři křesla ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Bursík se stal ministrem životního prostředí a vicepremiérem.

Postupně se však ukázalo, že spory mezi liberálním Bursíkovým křídlem a levicověji orientovanou částí zelených jsou vážnější, než se zpočátku zdálo. Bursík nakonec letos v březnu sáhl k vyloučení některých oponentů ze strany, což se negativně projevilo již záhy ve sněmovně při hlasování o nedůvěře vládě. Hlasy dvou bývalých zelených poslankyň přispěly k tomu, že Topolánkova vláda musela podat demisi.

Propad zelených pokračoval i v červnových volbách do Evropského parlamentu, po nichž Bursík rezignoval na svou funkci a odmítl kandidovat i v říjnových předčasných volbách.

Bursík je rozvedený. V roce 1985 se oženil s geoložkou Ivanou Žežulkovou, která se později také angažovala v pražské komunální politice. Mají spolu dvě dcery, ale od roku 1998 žili odděleně a nakonec se rozvedli. Bursík mezitím žil s novinářkou Jitkou Obzinovou a také s právničkou Monikou Arkai, dcerou politika Jiřího Dienstbiera. V současnosti je jeho partnerkou poslankyně Kateřina Jacques.

Jeho velkou zálibou je horolezectví, zdolal několik velehor. Poté, co loni v srpnu při horolezecké túře v Alpách zahynul jeho bratr Jiří, Bursík prý slíbil matce, že už bude po horách chodit jen jako turista.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů