Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Využití solární energie je i v Česku stále populárnější. Aby byla cesta pro každého zájemce k tomuto ekologickému a volně dostupnému zdroji energie co nejjednodušší, nabízí společnost Bramac kompletní solární systémy, neboli solární sety. To znamená, že kromě solárních kolektorů (do krytiny nebo nad krytinu) dodávaných již od roku 2006, má zákazník možnost objednat i zásobník na teplou vodu, čerpadlo včetně regulace, expanzní nádobu a kompletní příslušenství potřebné k bezproblémovému provozu solárního systému - ten technické oddělení Bramac zdarma navrhne. V rámci dotačního programu Zelená úsporám lze získat na solární systémy Bramac státní dotaci. Produkty Bramac jsou zapsány v Seznamu výrobků a technologií na Státním fondu životního prostředí.

Atlas Copco uvádí na český trh novou dieselovou elektrocentrálu QAS 500Vd. Pod tímto označením nalezneme nejvýkonnější zdroj elektrické energie z produktové řady QAS od společnosti Atlas Copco, zaručující plnohodnotný provoz s přepínáním frekvencí (50 Hz/500 kVA a 60 Hz/571 kVA), s nízkou hladinou akustického hluku, spotřebou paliva a s maximálním ohledem na ochranu životního prostředí.

Ochránci přírody musejí provést v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizerky ozdravná opatření. Vzácná lokalita vysychá a zásah, který naplánovali na podzim, tomu má zabránit. Na starých melioračních příkopech vybudují s pomocí Jizersko-ještědského horského spolku desítky dřevěných přehrážek. Úpravy se podle ní začnou dělat na takzvané Klugeho louce. Rašeliniště jsou území, která vznikala působení vody na neprostupném povrchu. Usadil se tam mech -- rašeliník, který dokáže pojmout velké množství vody.

Škody po povodních ještě stále nedozněly. Vodovody a kanalizace teď sčítají, co velká voda napáchala na jejich čističkách. Vysoká škoda - přes milion korun je v Protivíně na Písecku.

Letošní novinka pro letní grilování jsou kokosové brikety Kobri. Vyrábějí se z odpadu po zpracování kokosových ořechů a při spalování jsou bez zápachu, takže neovlivní chuť vlastní grilovanému pokrmu.
K dostání: www.kokosovebrikety.cz Cena: 139 Kč za 3 kg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů