Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ se i v době krize topí v penězích. Jak to dělá?

ČEZ se i v době krize topí v penězích. Jak to dělá?

Zisky energetického gigantu ČEZ pobuřovaly šéfy ostatních firem i občany už před začátkem ekonomické krize. O to větší překvapení ale musí při pohledu na výsledky firmy zažívat nyní, kdy i těm nejlepším klesají zisky o desítky procent. A přemýšlejí nad tím, jak to asi šéf ČEZ Martin Roman dělá.

1. Jak je možné, že má ČEZ tak vysoké zisky v době, kdy ostatní podniky drtí hospodářská krize?

Úspěch ČEZ se skrývá především v jeho šikovné obchodní politice. Podstatnou část elektřiny, kterou letos ve svých elektrárnách vyrobí, už totiž prodal obchodníkům během loňského roku.

Ceny na energetické burze, kde ČEZ vyrobený proud prodává, byly tehdy mnohem vyšší než nyní. Zatímco loni v červnu se jedna megawatthodina na burze prodávala skoro za devadesát eur, nyní se cena pohybuje kolem padesáti eur. Řada obchodníků přitom nakoupila elektřinu ve chvíli, kdy její ceny stouply na vrchol, protože se báli, že půjdou ještě výš.

I když jsou za růstem zisku především vyšší ceny, ČEZ si na vyšší zisky dokáže vydělat i jinak. "Roste výroba elektřiny v jaderných elektrárnách, což jsou naše dva nejekonomičtější zdroje," říká generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Provoz jaderných elektráren je ve srovnání s většinou dalších zdrojů levnější. Uhelné elektrárny, kterých má ČEZ v portfoliu nejvíce, prodražují v účetnictví například povolenky na vypouštění škodlivých emisí.

ČEZ dokázal v prvním pololetí zvednout zisk i přesto, že ve vlastních zdrojích vyrobil meziročně o 5,5 procenta elektřiny méně.

"Někdy se vyplatí nakoupit levnou elektřinu prostřednictvím trhu, než ji vyrábět a pálit přitom emisní povolenky," říká finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

2. Kdo na zisky ČEZ doplácí?

Drahý proud dusí domácí průmysl a zatěžuje rodinné rozpočty. Podniky platí ceny, na kterých se dohodly s ČEZ před krizí. Lidem na letošek vzrostla cena elektřiny o 10 procent.Jenže ani domácnostem ani firmám nezbývá nic jiného, než se s cenami smířit. A nebo počkat - od ledna by měly ceny klesnout podle odhadů o sedm až deset procent.

"Vysoké ceny elektřiny nás trápí. Ptám se, zda je to takto správné," říká například generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

ČEZ se však brání, že s tím nemůže nic dělat. "Ceny určuje trh. Na evropském trhu máme podíl kolem tří procent, takže v žádném případě nemůžeme cenu ovlivnit," vysvětluje Roman.

Na podzim se přesto ČEZ "pochlubil", že stlačil prodejní marže, aby se domácnostem nezvedla cena ještě více než o současných deset procent. K nelibosti ostatních dodavatelů, kteří si podobný krok nemohli dovolit. Nemají výrobní zdroje, a tak jako ČEZ nemohou zalepit "díru" výdělky z výroby elektřiny.

3. Co ČEZ se ziskem dělá?

Většinu zisku rozdělí firma mezi akcionáře. Z loňského rekordního zisku ve výši 47,4 miliardy korun dostali akcionáři dividendu 50 korun na akcii. Stát, který má v ČEZ sedmdesátiprocentní podíl, si tak přišel na téměř 19 miliard korun. To jsou téměř dvě procenta rozpočtových příjmů. Další miliardy platí energetický gigant do státní pokladny na dani z příjmů.

V letošním prvním pololetí investoval ČEZ přes 21 miliard do svých zdrojů. V červnu byl například připojen k síti modernizovaný blok uhelné elektrárny Tušimice, firma také zvýšila instalovaný výkon třetího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. A další investice jsou na spadnutí: stovky miliard proinvestuje firma v Temelíně a v Jaslovských Bohunicích.

ČEZ také pokračuje ve své zahraniční expanzi ve střední a jihovýchodní Evropě. Už nyní má firma dvě třetiny zákazníků mimo Česko.

Nepodstatnou část zisku rozdělí ČEZ po jánošíkovsku "mezi lid". Lidem, kteří přišli o práci, odpustil zálohy, těm, co je zaplavila voda, zlevnil proud a lidem přispěl i na nákup nové ledničky. Rozdíl mezi ČEZ a Jánošíkem je v tom, že ČEZ nebere jen bohatým, ale všem.

4. Poroste zisk ČEZ i v dalších letech?

Ani ČEZ není proti krizi všemocný. Podniky vyrábějí méně a kvůli tomu odebírají méně elektřiny. Velké firmy spotřebovaly v prvním pololetí meziročně o 12,5 procenta proudu méně. Po dlouhé době se tak snížil čtvrtletní zisk ČEZ - ve druhém čtvrtletí klesl o pět procent.

Vedení ČEZ odhaduje, že celoroční zisk se vyšplhá na 50,2 miliardy korun. Ve srovnání s loňským ziskem by to představovalo nárůst o šest procent. S podobnou výší počítají i analytici.

"Co se týče příštího roku, je ještě předčasné říkat nějaká čísla. Očekáváme ale, že zisk bude na podobné úrovni jako letos," říká Novák. ČEZ však připouští, že budoucnost má "spoustu neznámých" a že je těžké cokoliv předpovídat.

Něco naznačit ale může jedna skutečnost - jak tvrdí představitelé ČEZ, firma prý opět využila krátkodobého vzestupu na burze a většinu elektřiny na příští rok prodala výhodně.

Jak hodnotíte výsledky čez?

Většina energetických společností v Evropě zvyšuje své zisky navzdory krizi. Pro naši firmu je to výhoda, protože do energetického průmyslu dodáváme a můžeme se tak na jejich ziscích podílet.
generální ředitel ČKD Group
Jan Musil

Český trh je otevřený a každý si může vybrat svého dodavatele. To, že ČEZ jako největší hráč na trhu má dobré ekonomické výsledky, je stabilní a dál expanduje v rámci střední a východní Evropy, tedy nemohu vnímat jinak než dobře.
generální ředitel Techo
Jiří Kejval

Z celého srdce jim tyto výsledky přeji. Na druhou stranu je vidět, že polostátní ČEZ má velké rezervy ke zlevnění elektřiny, jejíž ceny nás velmi trápí. Uvítal bych, kdyby se ČEZ stal soukromou společností a soutěžil s ostatními na trhu tváří v tvář.
generální ředitel třineckých železáren
Jiří Ciencala

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů