Pátek, 29. března 2024

Voda na koupání se kazí, přibývá sinic.

Voda na koupání se kazí, přibývá sinic.

Voda v českých i moravských přírodních nádržích se na některých místech začíná kazit.

Ti, kdo se těší, jak se o víkendu natáhnou na břeh rybníka a pak se v něm zchladí, by měli dát pozor na to, jaký rybník si ke koupání vybrat.


Na řadě míst republiky se horší voda, především přibývá sinic.


Pražští hygienici stále nedoporučují koupání v hostivařské přehradě, kde se právě sinice přemnožily. Varují také před vodními radovánkami v nádrži Džbán a v rybníku Šeberák, v posledně jmenovaném upozorňují na možné fekální znečištění.


Koupání se lidé nemusí obávat na koupalištích Lhotka a Motol, kde je voda nezávadná. Ve vodě jsou ale přítomny zelené řasy, které snižují průhlednost.


Jihočeská koupaliště jsou kvůli deštivému počasí a ochlazení poloprázdné či uzavřené. Některé plovárny už otevřely i kryté areály, ani ty ale návštěvnické rekordy nelámou. Mezi přírodními koupališti, u kterých hygienici provádějí rozbory vody, nabízí nejkvalitnější koupání Lipno.


Nejhorší kvalitu vody ke koupání má veřejné tábořiště Vojníkov na Orlíku. Voda tam není vhodná ke koupání. Třetí stupeň z pětistupňové škály dostala voda u Podolska. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání je v této oblasti mírně zvýšená. Nejlepší kvalitu měla voda na Orlíku v autokempu Radava.

Voda v rekreačních nádržích ve Zlínském kraji se proti minulému týdnu nezhoršila. Zákaz koupání ale stále platí pro dvě z nich, přehradu v Luhačovicích a Pahrbek, slepé rameno řeky Moravy u Napajedel. V ostatních navštěvovaných přírodních nádržích je nyní voda bez závad.


Hygienici v Ústeckém kraji dosud nevyhlásili zákaz koupání na žádném z jimi sledovaných přírodních koupališť. Nejhorší situace je stále v bývalém lomu ve Varvažově na Ústecku, kde byl opakovaně při posledních měřeních prokázán výskyt sinic.


V některých vodních nádržích v Královéhradeckém kraji přibylo podle výsledků rozborů hygieniků sinic a kvalita vody je mírně zhoršená. Zvýšený výskyt sinic hygienici zjistili například na Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, zhoršená kvalita vody je také na Stříbrném rybníku u Hradce Králové a na koupališti Dachova u Hořic na Jičínsku.


Kvalita vody na jihomoravských přírodních koupalištích se začala zhoršovat. Při posledních testech zaznamenali hygienici mírně znečištění na Nových Mlýnech, nádrži v Oleksovicích i Výrovicích na Znojemsku. Na všech třech místech se však koupat lze, jakost vody tam hygienici hodnotí druhým stupněm z pěti možných. Trojku dostal rybník Olšovec na Blanensku.


Většina vodních ploch v Libereckém kraji je vhodná ke koupání. Výjimkou je jen Máchovo jezero a přírodní koupaliště v Hamru na Jezeře, kde není voda vhodná pro citlivé osoby, jako jsou děti a těhotné ženy. Po koupání tam doporučují hygienici se osprchovat pitnou vodou. Zákaz koupání platí stále jen na koupališti v Zákupech na Českolipsku.


Na Vysočině jsou nevhodné ke koupání rybníky Okrouhlík a Pávov na Jihlavsku a Stráž na Pelhřimovsku kvůli velkému množství sinic. V žádné ze tří desítek prověřovaných rekreačních vodních ploch v kraji teď není koupání zakázáno. Rybník Peklo, kde byl dlouhodobý zákaz koupání, se výrazně zlepšil.


Přírodní koupaliště a nádrže v Plzeňském kraji nabízejí plavcům většinou poměrně kvalitní vodu. Podle zatím posledních měření hygieniků je zhoršená kvalita vody v rybnících Valcha a Hnačov na Klatovsku a na koupalištích Podhájí a Babylon na Domažlicku. Kvůli zvýšenému množství sinic zde může být koupání rizikové pro citlivé jedince. Správci povodí zase rozhodně nedoporučují plavání v přehradě České údolí u Plzně.


Sečská přehrada s výjimkou mírného rozmnožení mikroorganismů v třetí červencové dekádě nabízí stále čistou vodu. Dobře na tom je i většina dalších přírodních koupalištích v Pardubickém kraji. Obavy z koupání nemusí mít lidé u oblíbených písníků Březhrad a Mělice na Pardubicku, kterým se sinice a řasy vyhýbaly i celý loňský rok. Dlouhodobě čistá je také přehrada Pastviny na Orlickoústecku, vodní nádrž Březina na Svitavsku nebo přírodní koupaliště v Konopáči u Heřmanova Městce na Chrudimsku.


Koupání ve většině koupališť Karlovarského kraje je i v polovině srpna možné, i když se kvalita vod na některých místech mírně zhoršuje. Nadále platí zákaz koupání jen na Skalce u Chebu, naopak zcela čistou vodu má Jesenice. Měření v minulém týdnu ukázaly mírné zhoršení vody na Rolavě a Velkém Rybníku, kde platí třetí stupeň z pěti. Kvalitní zůstává voda na Sokolovsku, na Michalu nebo Tatrovicích.


Kvalita vody ve většině středočeských koupališť zůstává již několik týdnů dobrá. Podle webu krajské hygienické stanice je voda nevhodná ke koupání jen v poděbradském jezeře.


V Olomouckém kraji by se lidé měli i nadále vyhýbat koupání ve vodní nádrži Plumlov na Prostějovsku. Hygienici tam při posledních odběrech potvrdili přemnožení sinic a dalších mikroorganismů, a proto v lokalitě trvá zákaz koupání. Zcela bez závad je voda v jezerech Poděbrady u Olomouce.

 
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů