Čtvrtek, 28. března 2024

Světový týden vody 2009 ve Stockholmu

Světový týden vody 2009 ve Stockholmu
V neděli 16. srpna začal ve švédském Stockholmu již 19. ročník Světového týdne vody (World Water Week). Více než 2 300 účastníků bude celý týden diskutovat o vodě a prezentovat své poznatky a zkušenosti v této oblasti.

Zastřešujícím tématem pro období 2008 - 2011 je problematika globálních změn a jejich dopadu na vodu. Specifickým tématem pro rok 2009 je potom přístup k vodě jako společnému bohatství. Výběr tématu koresponduje s tématem Světového dne vody 2009 (22.března), který se zaměřil na přeshraniční spolupráci v oblasti vod.

Kromě přednášek je ve Stockholmu prostor i pro prezentaci nevládních organizací a projektů v oblasti zdokonalování přístupu k vodě, zkvalitnění života či potýkání se s následky globálních změn. Patronem celé akce je švédský král Karl Gustav XVI. a letošní ročník je významný i tím, že probíhá v rámci švédského předsednictví v Radě EU.

Jako každoročně bude udělena Stockholmská cena pro dlouhodobý přínos v oblasti vod. Laureátem pro rok 2009 se stal indický vědec Dr. Bindeshwar Pathak, zakladatel Projektu Sulabh. Projekt řeší problematiku zneškodňování odpadních vod v chudších, zpravidla venkovských částech Indie. Unikátní technická řešení v těchto oblastech a šíření informací formou vzdělávání ve školách i mezi veřejnost zachránily mnoho životů a pomáhají lépe překonávat nástrahy hrozících nemocí způsobených žádným či nedostatečným čištěním odpadních vody.

Významnou součástí je také prezentace a vyhlášení nejlepšího studentské projektu. Cenu předá již tradičně následnice švédského trůnu, princezna Viktoria.

Za ČR se této významné akce zúčastní také ředitelka odboru ochrany vod MŽP Veronika Jáglová, která se rovněž přidá k řadám přednášejících a vystoupí na doprovodné akci s názvem „Harmonised Guidelines for Sustainable Water Management – The Key for Responsible Water Stewardship“.

Podrobné informace o akci najdete na stránce www.worldwaterweek.org.

Přeji příjemný zbytek pracovního týdne a krásný víkend

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů