Čtvrtek, 28. března 2024

Národní přírodní památka Křéby

Národní přírodní památka Křéby

Národní přírodní památka Křéby

Naším dnešním cílem se může stát trasa vedoucí zNěmčic nad Hanou k národní přírodní památce zvané Křéby ležící 1,7 km severně od obce Prasklice.

Vyjíždíme z Němčic nad Hanou směrem na Mořice po cyklotrase č. 5013. V Mořicích přejíždíme po nadjezdu dálnici a pokračujeme směrem na Uhřice. Od Mořic pozvolna stoupáme, ale teprve výjezd na kopec vpravo nad Unčicemi s výškou 296 m nad mořem prověří naši cyklistickou zdatnost. Na horizont před námi vyšlapeme nebo kolo vytlačíme. Každopádně stojí zato se zastavit a podívat se zpátky do krajiny. Po krátkém vydechnutí nasedáme na kolo a sjíždíme po asfaltce směrem k Uhřicím. Brzdíme, abychom snížili rychlost a nepřejeli odbočku na polní cestu u uhřického hřbitova. Odbočka vede po polní cestě značené jako cyklotrasa č. 5084. Po levé straně míjíme bývalý mlýn a pokračujeme podél potoka Tištínka až k národní přírodní památce Křéby.

NPP Křéby se nachází na rozhraní mezi Vyškovskou bránou a Litenčickou pahorkatinou vnadmořské výšce 228 - 277 m na ploše 3,52 ha. V podstatě se jedná o dva ostrůvky travnatých strání s jižní expozicí, se skupinami stromů a keřů, v zemědělsky intenzívně využívané krajině.

Na vrchol Křébů vede pěšinka, která začíná na polní cestě, po které jsme přijeli a vede napříč polem k úpatí kopce. Pod strání necháme kola a po pěšině vyjdeme na vrchol. Zde se nám naskytne kruhový pohled jak na Tištín, Němčice, Dřínov, tak i na Litenčickou pahorkatinu s vrcholem Hradisko, ale i na Ivanovickou bránu a další místa.

Důvodem ochrany této lokality jsou zbytky teplomilné travinobylinné vegetace s řadou chráněných rostlin a živočichů, o kterých se dovíme více zinformační tabule zde umístěné.

Po zhotovení patřičné fotodokumentace nasedáme na kolo a pokračujeme po polní cestě směr Prasklice.

Přejíždíme bývalou železniční trať Nezamyslice - Morkovice. V Prasklicích na návsi odbočujeme doprava ve směru Osičany, Koválovice a Tištín. Na začátku Osičan se můžeme zastavit v areálu koupaliště a v hospůdce se občerstvit. Je zde příjemné venkovní posezení. Po doplnění tekutin nasedáme na kola a pokračujeme přes Tištín do Těšic. V Těšících nejedeme na Dřevnovice, odbočíme doprava na cyklostezku vedoucí do Nezamyslic. V Nezamyslicích u školy se napojíme na cyklostezku do Mořic, odkud to je necelé dva kilometry do Němčic nad Hanou. Celý absolvovaný okruh má asi 20 km. V Němčicích můžeme nasednout na osobní vlak směrem Brno nebo opačným směrem Přerov a vrátit se domů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů