Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatele pardubického letiště ruší hluk vládní letky

Obyvatele pardubického letiště ruší hluk vládní letky

Pardubice – Obyvatelé pardubických městských částí sousedících s tamním letištěm si stěžují na hluk, který způsobuje přítomnost strojů vládní letky. Letadla se sem přestěhovala z pražských Kbel, kde probíhá modernizace vzletové a přistávací dráhy. Stroje navíc startují a přistávají i v době nočního klidu po 22. hodině. Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy vládní letadla rovněž dočasně zůstávala na pardubickém letišti. Letos se z Pardubic do Kbel přemístí v listopadu.

"Samozřejmě ke zvýšení letového provozu došlo, ale rozhodně to není nic dramatického. Všechna letadla splňují veškeré hlukové normy," uklidňoval velitel Správy letiště Pardubice Martin Janata. Lidé především důchodového věku z okolí přistávací dráhy však nadále protestují.

Proti provozu na letišti nemůže účinně zasáhnout ani pardubický magistrát, který nezná ani přesný letový harmonogram. Armáda, která vládní stroje spravuje, se sice snaží vyjít městu vstříc, vše ale odvisí od dosud neznámého počtu úkonů vládní letky. Jak často budou dopravní letouny startovat a přistávat navíc armáda neuvádí s odkazem na taktické důvody.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů