Pátek, 19. dubna 2024

Kaolinka chystá rozšíření těžby

Kaolinka chystá rozšíření těžby

Nová Role, Jimlíkov/Těžba kaolinu zasáhne už zřejmě na jaře příštího roku nová místa v okolí Nové Role a Jimlíkova. Nyní se tím zabývá Karlovarský kraj. Některým lidem se ale záměr společnosti Sedlecký kaolin nelíbí.
"Podobné věci mohou vítat pouze chamtiví a nenasytní lidé. Se zdejším vedením radnice nejsem spokojený. Myslím, že je moc nezajímají zájmy občanů. Já jsem proti rozšíření těžby," říká novorolský senior Jaroslav Vaverka.
Podobné mínění má novorolská zastupitelka Jitka Pokorná (SNK - ED). "Myslím, že by se těžba už do nových lokalit rozšiřovat neměla. Podobný názor má podle mě i spousta dalších lidí, kteří zde žijí. Už tady nebude vůbec žádný klid," tvrdí Pokorná. "Nejsem taková kapitalistka, abych vyměnila peníze za příjemný a klidný život," dodala zastupitelka Nové Role.
Podle starosty Nové Role Václava Heřmana by rozšíření těžby rozvoj obce nekomplikovalo. "Na těchto pozemcích se stejně nemělo nic stavět ani něco podobného. Podle mě by kaolin zůstat v zemi neměl. Navíc rekultivace krajiny po těžbě dokáže vrátit přírodě původní vzhled," míní Heřman.
Ohledně zmíněného rozšíření se vedly před delším časem v Nové Roli dlouhé diskuse, protože někteří lidé tento záměr kritizovali. "Skutečně se tím zabývalo zastupitelstvo i veřejnost v roce 2007 a 2008. Já osobně mám názor takový, že pokud Sedlecký kaolin splní podmínky, například biokoridor, nebo se budou kontrolovat prosaky do místního koupaliště, tak by těžba lidem život neměla výrazně komplikovat. Navíc je možné, že se zlepší nabídka pracovních míst pro zdejší lidi," konstatoval Heřman.
V současnosti případ posuzuje kraj. "Byl předložen posudek k záměru ´ Stanovení dobývacího prostoru Nová Role I a následná těžba výhradního ložiska Jimlíkov - sever ´ , " potvrdila Andrea Bocková, mluvčí Karlovarského kraje.
Podle ní je předmětem záměru těžba kaolinu v novém dobývacím prostoru Nová Role I o rozloze 1 milion 381 tisíc 48 metrů čtverečných, plocha území předpokládané těžby bude 1 milion 89 tisíc 181 metrů čtverečných.
"Předpokládaná výše těžby bude činit 100 tisíc tun. Dobývacím prostorem budou dotčeny tři katastry, a to Nová Role, Stará Role a Jimlíkov," dodala mluvčí.
V předloženém posudku je navrhováno souhlasné stanovisko za předpokladu splnění podmínek pro fázi přípravy, provozu a ukončení těžby.
Zpracovaný posudek je k nahlédnutí na Krajském úřadě Karlovarského kraje, odboru životního prostředí a zemědělství. Vyjádření k posudku je možné zaslat nejpozději do 17. září 2009 na Ministerstvo životního prostředí.
Podle Vojtěcha Zítka, generálního ředitele společnosti Sedlecký kaolin, zatím nejsou žádné komplikace, které by rozšíření těžby měly zabrzdit.
"Nyní se posuzují vlivy na životní prostředí, vše vypadá bezproblémově a zdá se, že se těžbu skutečně podaří rozšířit. Pokud to tak dopadne, mohlo by se začít už na jaře roku 2010," konstatoval generální ředitel.

JAN HAVELKA

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů