Úterý, 16. dubna 2024

Oceány jsou v letošním létě nejteplejší za 130 let

Oceány jsou v letošním létě nejteplejší za 130 let

Průměrná teplota světových oceánů byla v červenci nejvyšší za 130 let měření, dosáhla hodnoty 16,99 stupňů Celsia. Oznámil to americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. V srpnu by prý teplota vod mohla dosáhnout nového rekordu.

Průměrná červencová teplota oceánů ve 20. století byla o 0,59 stupně Celsia nižší, dosavadní rekord držel rok 1998. Celková průměrná teplota zahrnující údaje z oceánů i pevniny byla v červenci 16,37 °C, což je o 0,57 °C více než průměr ve 20. století a celkově se jedná o pátý nejvyšší údaj za 130 let měření.

Odchylky teploty od dlouhodobého průměru pro červenec.Oteplování oceánů už teď poškozuje korálové útesy a mohlo by urychlit tání ledu v Arktidě a přispět k zesílení uragánů. Uvedli, že většina vod na severní polokouli byla v červenci teplejší, než je normál. U Středozemního moře dosahoval výkyv nad normál tří stupňů Celsia a poblíž Arktidy dokonce 5,5 stupně.

Vědci považují rekordní teploty oceánských vod za zlověstnější známku globálního oteplování než rekordní teploty pevniny, protože voda se ohřívá i ochlazuje déle než kontinenty. "Tato teplá voda prostě nezmizí příští rok, bude tu dlouho," citovala agentura AP klimatologa Andrewa Weavera z University of Victoria v Britské Kolumbii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů