Pátek, 19. dubna 2024

Starosta Chotíkova vyjednal kompenzaci za spalovnu

Starosta Chotíkova vyjednal kompenzaci za spalovnu

Chotíkov – Desítky milionů korun žádá obec Chotíkov po Plzeňské teplárenské jako kompenzaci, pokud by tam firma chtěla postavit spalovnu. Mezi požadavky patří přes 58 milionů korun na investice, statisíce na kulturní a sportovní akce a 14 milionů ročně do obecní kasy. O benefitech dnes vyjednával starosta obce s ředitelem teplárny. Celý záměr ale vzbudil v Chotíkově velkou nevoli mezi místními. 4. září se mohou vyjádřit v referendu.

Plzeňská teplárenská chce spalovnu odpadu vybudovat na rekultivované skládce za obcí. Ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela říká, že odpad sám od sebe nezmizí a je prý potřeba ho do budoucna efektivně zpracovat. Starosta Chotíkova Vítězslav Blažek informoval, že požadavky obce byly projednávány průběžně.

Vedení teplárny po několika jednáních souhlasí, stačí jen podepsat smlouvu. Vítězslav Blažek upřesnil, že ta bude projednána 26. srpna na zastupitelstvu. Bude-li schválena, veřejnosti se předloží ještě před referendem. Tomáš Drápela dodal, že platit samozřejmě začne až po schválení v referendu.

Atmosféra v Chotíkově by se dala krájet. Místní občanské sdružení, které iniciovalo vypsání referenda, kritizuje jeho zářijový termín. Milan Reiniger ze Sdružení Chotíkov například namítá, že mnoho lidí bude v té době ještě na dovolené. Zástupci sdružení navíc upozorňují, že slíbené benefity půjdou do Chotíkova na úkor plzeňského rozpočtu, město je totiž stoprocentním vlastníkem teplárny.

Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov se také obává navýšení ceny tepla pro obyvatele Plzně. V případě zamítavého výsledku referenda ukončí Plzeňská teplárenská své působení na chotíkovské skládce v dohodnutém termínu a pro spalovnu bude hledat jinou lokalitu.

 

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů