Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená úsporám? Málo informací, byrokracie

Zelená úsporám? Málo informací, byrokracie

"Zatím také uvažuji o vyřízení dotace, ale uvidíme, jestli to nakonec nevzdám - s vyřízením je spousta problémů a komplikací," píše čtenář Aktuálně.cz David Berka k tématu státních dotací na zateplování domů a výměna starých kotlů na uhlí za ekologičtější vytápění.

Státní fond životního prostředí, který peníze na zateplování a ekologické vytápění rozděluje, požádalo o dotaci za čtyři měsíce jen 205 domácností. Přitom zpočátku zájemci o zelené peníze pracoviště ekologického fondu doslova zavalili.

Ministerstvo životního prostředí proto po čtyřech měsících radikálně zmírnilo podmínky programu Zelená úsporám, z něhož se dotuje právě zateplování domů a výměna kotlů. Zelená úsporám je největší dotační program pro domácnosti v historii země. Jen na letošní rok má stát připraveno minimálně deset miliard korun.

Redakce Aktuálně.cz oslovila čtenáře, aby zaslali své zkušenosti s projektem. Jaké jsou důvody, proč dotace dosud nevyužili? Zejména byrokracie, nedostatek přesných informací, příliš přísné podmínky či vysoké ceny za firemní zakázky.

Níže si můžete pročíst některé z dopisů čtenářů zaslaných redakci Aktuálně.cz. (některé dopisy jsou redakčně kráceny):

Tento program mě velice zaujal, dokonce i za starých podmínek. Když jsem ale potřeboval vyjasnit, některé otázky, které jsem i po přečtení brožurky měl, tak jsem se rozhodl jít na Životní prostředí u nás v Táboře. Tam mi řekli, že nic nevědí, dali mi pouze okopírovaný novinový článek (který jsem samozřejmě už také četl) a ať si dojedu do Českých Budějovic, že tam mi někdo poradí. Zkusil jsem tedy ještě banky, které jsou pověřené, odpověď byla obdobná s tím rozdílem, že mi chtěli nabízet úvěry, o které jsem v tuto chvíli neměl zájem.

Po těchto zkušenostech se mi nechtělo jen tak vyrazit do Českých Budějovic, aby mě zase někdo odpálkoval se slovy, že např. proškolený pracovník je zrovna na dovolené. Zkusil jsem tedy poslat na infomail dotaz. Je to už určitě více jak měsíc, spíše dva a doposud jsem nedostal odpověď. Pouze mi přišla automatická odpověď, ve které bylo uvedeno, že můj mail obdrželi a ať ho neposílám znova, že se tím nic neurychlí.

Zelená úsporám

Asi tak po týdnu po odeslání mailu, když jsem se nedočkal odpovědi, jsem zkusil infolinku. Na tři mé zavolání mi automat vždy odpověděl, že všichni operátoři jsou vytíženi, ať to zkusím později. Když jsem se konečně na počtvrté dovolal, tak mě automat zařadil do fronty volajících, kteří se dovolali přede mnou. V této frontě jsem za hraní uklidňující melodie (která mi čím dál tím více lezla na nervy) vydržel 28 minut, když v tom se ozval automat a sdělil mi, že všichni operátoři jsou zaneprázdněni, ať zkusím zavolat později a hovor byl automatem ukončen.

Toto je důvod, proč jsem se pro program zelená úsporám nerozhodl. Tyto rekonstrukce budu provádět, jelikož je potřebuji pro vést, ale když vidím, jaké potíže jsou nyní, když pouze potřebuji nějaké informace, tak se ani neodvažuji domyslet, co by mě asi tak čekalo při vyřizování všech administrativních náležitostí s nejasným výsledkem.
Zbyněk Šmejkal

Měla bych zájem o dotaci žádat, ale nikdo mi neporadí, jak mám postupovat. Okna nám bude měnit firma, která teprve bude žádat o zápis od seznamu, pak nevím, kde najdu v našem městě příslušného člověka na projekt na ta okna. A co když mi zjistí, že ta úspora nebude tak vysoká, tak ještě prodělám tisíce za jeho vyjádření. Mám z toho obavy. Mělo to být jednodušší a snadněji pochopitelné pro obyčejné lidi.
Helena Bočková

Mám pár poznatků, proč lidé o Zelenou úsporám nemají takový zájem. Za prvé - projektanti: Starší domky, kterých se případná rekonstrukce týká, vlastní zejména starší lidé s konzervativním myšlením. Převážně nekomunikují mailem - je nutná osobní návštěva na "stavbě". ... Projektant je tlačen časem a nemůže jen tak jezdit po kraji a bavit se s lidmi ....

Za druhé - domky: Starší domek z plné cihly nebo škvárové tvárnice 45cm potřebuje cca 15cm izolace, aby splnil požadované U=0,24. Mnohdy to neumožňuje přesah střechy - úprava střechy není součástí dotace. Stropy podkroví a šikminy musí mít cca 32cm izolace, aby splnily U=0,16 - v podkroví není tolik místa (zejména výšky) - znamená to kompletní stavební rekonstrukci, na tu dotace nejsou. Zateplením se změní podmínky provozu topné soustavy (nižší výkon, nižší teploty, jiné průtoky topné vody) - dotace je jen na státem preferovaný zdroj, nikoliv na trubky a tělesa. Když budou mít všichni pelety, budou drahé...

Za třetí - ceny: Sám letos zatepluji; je mi levnější si to udělat sám a bez dotace, než pomocí firmy a dotace. Místo 15cm zatepluji 12cm - tím "ztratím" 200W na tepelné ztrátě podle ČSN 060210. Dotace je vyplacena až po realizaci. Za nedodržení podmínek dotace se tato nejen vrací, ale následuje přísná sankce - tak proč riskovat.
Ladislav Strakoš, projektant topení

Mrzí mne, že se program scvrkl jen na zateplování a výměnu kotlů, ale to důležitější - tzn. rozvoj nových trendů ve výstavbě budov s nízkou energetickou náročností, se zcela vytratil. A to nejen z medií - na ministerském seznamu jsem nenašel firmu, která by se zabývala komplexní výstavbou objektů. Sami stavíme od loňského podzimu zděný pasivní dům a původní radost z možnosti získání dotačních prostředků se pomalu rozplývá, a to i když používáme materiály a technologie (jež se do programu dostávají) dodávané autorizovanými firmami. Dost možná o ni přijdeme jen proto, že nemám páky donutit stavební firmu, v jejíž gesci výstavba je, podstoupit úřednické martyrium se zápisem.
Petr Bleha

Můj názor na celou akci je takový, že stále neodráží možnosti majitelů nemovitostí a utápí se v papírování. Postupem času jsem zateplil celý rodinný dům svépomocí. Pokud člověk dělá na svém, tak odvede kvalitní práci s kvalitním materiálem a ví, že jakákoli "šizení" se zase vymstí jemu samotnému. Předešlé dotační programy většinou neměly dostatek peněz a výše dotace nebyla zaručena. Dnes se na dřívější opatření nebere zřetel. Takovým postojem stát dává jasně najevo, že občan, který se snaží svým dílem aktivně přispívat k řešení problémů energetických úspor, není přínosem. Je asi lepší sedět nadávat a čekat, až se stát postará. Jak z toho ven? Porovnat náročnost objektu před zateplením a po bez nějakého časového omezení a byrokracie. Pokud splní dané podmínky ve snížení tepelných ztrát, tak vyplatit stanovené podpory. Smyslem celé akce snad má být absolutní úspora energií a ne utápět peníze v nepodstatných věcech.
L.B.

Zatím také uvažuji o vyřízení dotace, ale uvidíme, jestli to nakonec nevzdám - s vyřízením je spousta problémů a komplikací:
- už prvotní nastavení požadovaných parametrů je hodně přísné, je třeba splnit doporučené hodnoty prostupu tepla dle normy - u novějších domů není problém, ale u starších je to mnohdy nereálné
- s vyřízením dotace stejně tak s nahlášením do seznamu dodavatelů je spousta papírování a zdržování (např. náš dodavatel oken čeká na zápis do seznamu už 4 měsíce)
- za nejhloupější považuji nutnost mít firmu pouze ze seznamu schválených dodavatelů - nechápu proč SFŽP dubluje živnostenské úřady, jestliže mám autorizaci a vázanou živnost na provádění staveb, myslím že jsem dostatečně odborně zdatný pro veškeré stavební úpravy v souvislosti se zateplením. Díky své živnosti mohu provést stavbu za několik miliard, ale zateplit fasádu dle SFŽP ne. Naopak kdokoli s půldenním rychlokurzem od výrobce je pro SFŽP dostatečně odborně zdatný.
David Berka

Na zateplení domu jsem si vybral systém NOVABRIK. Máme automatický kotel na uhlí, vyměněné okna a zateplenou střechu. Náklady spojené s dodržením podmínek dotací přesahují dotaci - taková dotace je jenom pro někoho, kdo peníze nepotřebuje. Nevýhodou je také nutnost vybrat jenom akreditovanou firmu (pro systém NOVABRIK je jediná v republice) - žádná konkurence, žádné výběrové řízení - tzn. není možnost si vybrat.

Stavba. Ilustrační foto.

Po zkušenostech při výběru firmy na položení nové střešní krytiny (5 nabídek v rozsahu 280 000,- až 650 000,-) jsem si samozřejmě vybral místní a levnější firmu a tím na dotace nemám nárok. Když je vyčleněno tolik peněz, na které nikdo nemůže dosáhnout, proč se z dotací nezaplatí skupina odborníků, která by úpravu domu na místě potvrdila/nebo zamítla?
Tomáš Hamran

... Divím se však, že se nikdo doposud nepozastavil nad tím, že program nelze využít - kromě pasivních domů - na novostavby. Mám projektovaný nízkoenergetický standard, který je prakticky stejně finančně náročný jako pasivní, nicméně mj. jednu ze stanovených hodnot, abych dosáhl pasivní úrovně dle programu, překračuji pouze o několik setin! - a tedy nemůžu žádat o nic (pouze o dotaci na solární panely v programu C). Podle slov úředníka z krajské pobočky SFŽP v Brně jsou dnes již novostavby normovány tak, že dosahují dostatečných energetických úspor a největší efekt je právě při zateplení starých domů. To je bezpochyby pravda, nicméně proč je potom podpora na pasivní dům a nízkoenergetický ne? Náklady na oba dva typy výstavby jsou značně vysoké, a proto jejich počet roste jen pomalu (nejvíce jej asi zvyšují kompletované domy - dřevostavby atd.).

Navíc podmínky dotace pro pasivní domy jsou neúměrně přísné - nutno dodržovat množství parametrů, aniž by byla tolerance (což při desetinných a setinných hodnotách je značně problematické), test průvzdušnosti atd. Podpora nízkoenergetické výstavby by byla z tohoto pohledu mnohem efektivnější, protože by mohla být masovější, přitom úspora a šetrnost k životnímu prostředí ve srovnání s běžnou výstavbou je také výrazná. Navíc nynější paušální příspěvek 250 tisíc na pasivní dům je zanedbatelný - nepořídí se za to trojskla, ani tepelné čerpadlo. Neměla by tedy podpora směřovat mnohem šířeji i na tyto dva druhy novostaveb, aby se lidé orientovali tímto směrem a naopak se na zateplení nesnažili ušetřit?... Petr Hlaváček

Na Vaši otázku, zda budu žádat o dotace na zateplení domu, musím odpovědět záporně. A to i přesto, že platím měsíční zálohu na plyn, kterým vytápím dům, 2700 Kč. Jsem toho názoru, že takto postavené podmínky na získání dotace jsou výhodné jen pro banky a pro ty, kteří mají dostatek finančních prostředků. Pro ty z nás, kteří mají do kapsy daleko hlouběji, nemá dotace žádný význam. Dle mého subjektivního názoru mělo být čerpání dotací na zateplení děláno na způsob stavebních půjček. Stačilo dokladovat fakturami, na co jste peníze použil. Stejný systém bych zavedl dnes. Dostanu dotaci a určenému orgánu budu předkládat faktury o nákupu materiálu, který jsem na zateplení koupil. Fakturaci by samozřejmě podléhaly i náklady na firmu, jež by zateplení provedla.To vše by mohla kontrolovat pověřená osoba, aby nedocházelo ke zneužití finančních prostředků. Myslím si, že tento systém by byl daleko efektivnější a těch, kteří by chtěli dotaci, by bylo daleko více.
Josef Karas

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů