zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Recyklace v praxi

27.08.2009
EMS
Recyklace
Recyklace v praxi

Principy ekologicky šetrného provozu jsou dnes známy v každém oboru. Kam až se dostalo jejich dodržování v každodenním životě však nejedna společnost raději tají. U hotelů je navíc situace ztížena faktem, že ekologicky je nutné usměrňovat nejen zaměstnance, ale i hosty.

Směrů, ve kterých lze v hotelu uplatnit činnosti přívětivé k životnímu prostředí, je nepřeberně. Není-li u vás v hotelu možné prakticky zabezpečit třídění odpadů přímo u hostů na pokoji, což je jedna z nejjednodušších věcí, přitom byste ji v českém hotelovém, ale také zahraničním prostředí hledali lupou, je téměř povinností každého podobného zařízení postarat se o správné odpadové hospodářství minimálně v oddělení housekeepingu a kuchyně. Bude-li vaše touha po ekologickém provozu dosahovat ještě dále, můžete do třídění odpadů zahrnout také pořádání konferencí.

DVOUFÁZOVÉ TŘÍDĚNÍ

Tradičně v hotelu probíhá třídění odpadů tak, že jsou v zázemí jednotlivých oddělení připraveny kontejnery na plast, sklo, papír, případně kov a třídění se účastní sami zaměstnanci. "Druhá vlna třídění pak probíhá na vlastním shromaždišti odpadů, kde tuto činnost zabezpečuje přímo zaměstnanec smluvní firmy na odvoz a likvidaci odpadků, u nás v hotelu je to například společnost AVE," vysvětluje Antonín Loský, hlavní technik Corinthia Hotelu Prague.

Zejména prostředí kuchyně musí být neustále uchováváno v naprosté čistotě, proto je vhodné využívat uzavíratelné nádoby na bioodpad. Použité oleje se například v hotelu Marriott Prague oddělují v tzv. "lapačích tuků", které z vody odloučí tuky a větší část nečistot. Olej z fritéz bývá v hotelech smluvně zabezpečen externí firmou, která z něj recyklačním způsobem vyrábí další produk-ty, jako mýdlo apod. Odděleně je také speciálními firmami odvážen nebezpečný odpad, jako baterie a zářivky.

ZELENÉ KONFERENCE

Jelikož vychovávat v tomto směru hotelové hosty je dosti obtížné, začít je nejvhodnější u zaměstnanců. V hotelu Marriott Prague na jednotlivých odděleních každý den ráno při mítincích zmiňují pravidla ekologického chování. "Tyto ,Green basics' jsou k dispozici každému zaměstnanci, je to jakési ,desatero' ekologického chování," potvrzuje Tereza Agnew, PR manažerka hotelu. Zajímavým způsobem zde například využívají použitou kosmetiku z hotelových pokojů, umývají s ní méně zatěžované a znečištěné povrchy.

Nejčerstvější novinkou, uplatňovanou ve všech českých hotelech společnosti Marriott International, je projekt s názvem "Green events". Program spočívá v ekologickém přístupu v oblasti organizace banketových akcí s cílem umožnit organizátorům minimalizovat dopad na životní prostředí, a to pomocí nahrazení dosavadních materiálů a postupů šetrnějšími a úspornějšími řešeními. Příkladem jsou bloky z recyklovaného papíru, biologicky rozložitelná pera, nádoby na třídění odpadu přímo v sálech, voda v skleněných nádobách, čerstvé sezonní ovoce nebo audiovizuální technika s menší spotřebou energie. Další zajímavostí je výzva k odevzdání jmenovek za účelem recyklace a opakovaného použití.


AUTOR: Klára Chromá

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí