Čtvrtek, 28. března 2024

Dinopark, výlet do druhohor

Dinopark, výlet do druhohor

Unikátní borovici wollemii vznešenou, která na zemi rostla už před 175 miliony lety, tedy v období, kdy se po jejím povrchu proháněli dinosauři, představuje návštěvníkům nedávno otevřený Dinopark v Doubravě na Karvinsku.

"Chceme být zábavní a také odborní," řekl Jiří Machálek z plzeňské firmy, která tyto zábavní parky buduje. V Česku je zatím postavila v Plzni a ve Vyškově u Brna. "Tento strom, druh pravěké borovice, byl objeven v roce 1994 v počtu pouhých 39 exemplářů v australské divočině. Pro botanika je setkání s touto rostlinou totéž, co pro biologa setkání se skutečným, živým dinosaurem," uvedl Machálek s tím, že získat tyto rostliny bylo velmi náročné a za běžných okolností je to téměř nemožné. "Vybrali si nás pracovníci australské nadace, kteří jednotlivé rostliny po světě umísťují. Získali jsme tři za velmi přísných podmínek." Rostlinu, která musí být pojištěna, umístěna v kleci a je přísně zakázáno ji množit, přivezla ozbrojená ochranka.

EVROPSKÁ JEDNIČKA

Dinopark v areálu bývalého dolu Doubrava je podle provozovatele největší ve střední Evropě. Rozkládá se na ploše 20 hektarů. Na tomto území bude umístěno více než 70 modelů prehistorických zvířat, zasazených do přírodních dekorací připomínajících jejich skutečné životní prostředí. "Modely jsou jak statické, tak i robotické, tedy pohyblivé. Všechny jsou ozvučené," upřesnil Machálek. Součástí areálu jsou i další atrakce. V nově postaveném 3D kině mohou návštěvníci zhlédnout film Příběh mláděte, o zatoulaném malém apatosaurovi, a také se setkat i se skutečnými artefakty z dávných dob od starohor až po dnešek. Společnost už provozuje čtyři parky v Česku a na Slovensku. Pátý nyní buduje v ukrajinské Oděse. "Pro Česko jsou už kapacity vyčerpány. Nepředpokládáme, že zde budeme stavět další," zakončil Machálek.

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů