Čtvrtek, 28. března 2024

Svátky zahradníků, zahrádkářů a gurmánů

Pozvánka na Podzimní Floru Olomouc s festivalem gastronomie Olima
Svátky zahradníků, zahrádkářů a gurmánů

Svátek určený zahradníkům, zahrádkářům, ale i milovníkům dobrého jídla a pití vypukne počátkem října na Výstavišti Flora Olomouc. Zdejší pavilony i exteriéry budou ve dnech 1. – 4. října patřit 14. ročníku výstavy ovoce, zeleniny a ovocných školkařských výpěstků. Podzimní etapu letošní závěrečné zahradnické výstavy FLORA OLOMOUC doplní festival gastronomie a nápojů OLIMA.

Pro hlavní expozici podzimní výstavy zvolili její  autoři motto  „Přijela pouť“.  Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se v ní přehlídkou špičkových výpěstků  představí nejlepší čeští a moravští pěstitelé ovoce a zeleniny.  Nebudou chybět ani  různé odrůdy podzimních květin, zejména chryzantém a také přehlídka exponátů podzimní soutěže floristů v aranžování květin. Ovocným a školkařským výpěstkům vyhradili pořadatelé venkovní plochy areálu výstaviště.

Návštěvníci se mohou těšit také na tradiční společnou expozici členů Českého zahrádkářského svazu s přehlídkou krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin, výstavou pěstovaných i divoce rostoucích hub, zahrádkářskou a mykologickou poradnou, nabídkou  včelích produktů, burčáku a  skvělých moravských vín.

Souběžně s  podzimní zahradnickou Florou bude výstaviště  patřit festivalu gastronomie a nápojů OLIMA,  akci zaměřené na propagaci  kvalitních domácích potravinářských výrobků, biopotravin a potravin  se značkou Klasa. Čerstvou novinkou bude přehlídka regionálních produktů, potravin a nápojů oceněných značkou O.K. -  výrobek Olomouckého kraje.  Festival nabídne kuchařské a cukrářské soutěže, ochutnávky jídel a nápojů, ukázky dekorativního vyřezávání zeleniny a ovoce  a další zajímavosti.
Olima patří také milovníkům dobrých moků – ti se mohou těšit na Dny moravských vín

s degustací vín z podoblastí mikulovské, znojemské, velkopavlovické a slovácké a  6. ročník Flora koštu - soutěže o nejlepší ovocný destilát. S vyhlášením výsledků bude opět spojeno s ochutnáváním nejlepších soutěžních pálenek.

Pro zahrádkáře, chalupáře a kutily bude v rámci doprovodných Podzimních zahradnických trhů připravena pestrá nabídka drobné zahradní mechanizace, květin, ovoce, zeleniny, okrasných  – a zejména ovocných dřevin, které jsou specialitou podzimních trhů.
Flora. Zábavný doprovodný program nabídne přehlídku dechových hudeb a  zájemcům budou volně přístupné sbírkové skleníky a botanická zahrada výstaviště a olomoucké univerzity.

Brány výstaviště budou v době výstavy otevřeny denně od 9 do 18 hodin.

_________________________________________________________________________________________

Vstupné: 100 Kč - plnoplátci, 80 Kč - důchodci, studenti, 40 Kč - děti 6 - 15 let, 210 Kč – rodinné vstupné, zdarma  - děti do 6 let, držitelé průkazů ZTP a ZTP-P.
Mimořádné slevy platí pro školní zájezdy: vstupné pro žáky a studenty v doprovodu pedagoga v  počtu nejméně 10 osob je 15 korun
Slevy platí rovněž pro hromadné objednávky:   při odebrání min. 20 kusů vstupenek nejpozději do 18. září mohou zájemci získat 20% .Kontakt pro objednávky vstupenek: Výstaviště Flora Olomouc, a. s, Wolkerova 17, 771 11, tel.: 585 726 232, fax: 585 413 370, e-mail: nadvornikova@flora-ol.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů