Čtvrtek, 28. března 2024

Povodí Ohře vrátí tok Svatavy do původního koryta

Povodí Ohře vrátí tok Svatavy do původního koryta

Kraslice – Práce na regulaci kraslické řeky potrvají až do podzimu příštího roku.

Do stabilizace dna a břehů toku řeky Svatavy v Kraslicích se pustilo Povodí Ohře. Stavební firma má za úkol vrátit koryto řeky na původní místo, aby bylo zajištěno bezpečí obyvatel v případě povodní. Uvedl to mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Uklidnil, že situace není nijak dramatická. Povodí v podstatě pokračuje s regulací toku, jako tomu bylo v předešlých letech. Připustil však, že vybočení toku, které způsobují takzvané povodňové průtoky, by mohlo mít za následek lokální záplavy.

„Investicí, která se vyšplhá přes šestnáct milionů korun, zajistíme další protipovodňovou ochranu města Kraslice,“ uvedl s tím, že stabilizace dna a řeky se týká úseku dlouhého tři sta metrů.

Dodavatelská firma začala bagrovat u mostu v ulici Kpt. Jaroše. Pokračovat bude směrem k Hraničné. Právě tam má město rozsáhlé pozemky, avšak nemůže je výhodně prodat, i když jsou na lukrativním místě. Jde totiž o povodňové území.

Rozsáhlé záplavy Kraslicím nehrozí. Regulace Svatavy je totiž ve městě hotová. Objevují se ale lokální záplavy, například právě podél toku v Hraničné nebo za městem.

Město pamatuje i ničivé záplavy. To na začátku prosince v roce 1974. Rozvodnění řeky tehdy způsobilo rychlé oteplení a vytrvalý déšť. V domech voda sahala až do jednoho metru. Zatopeny byly i místní podniky. „Povodeň tehdy trvala tři dny a zasáhla třicet domů,“ vzpomněl Václav Kotěšovec z Kraslic.

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů