Pátek, 26. dubna 2024

Třídit odpad se opět začíná vyplácet

Třídit odpad se opět začíná vyplácet

Zlínsko - Trh s tříděným odpadem zažívá po době temna oživení. Na přelomu roku se totiž ceny odpadu, a to hlavně papíru, dostaly až na samotné dno. Bylo to způsobeno nezájmem zpracovatelů těchto surovin kvůli ekonomické krizi.

Teď se však situace obrací, z čehož mají radost například i školy, které můžou obnovit sběr starého papíru.

„Pozastavili jsme sběr loni v listopadu. V těchto dnech ale právě jednáme o jeho obnovení, jeden rodič sehnal kontakt na odběratelskou firmu. Pokud se s nimi domluvíme a bude to pro děti aspoň trochu rentabilní, půjdeme do toho určitě znovu,“ je přesvědčen ředitel 2. základní školy v Napajedlích Miroslav Veselý.

Základní škola Nová cesta ve Zlíně-Štípě se sběrem papíru nepřestala. „Chtěli jsme pokračovat do té doby, než bychom museli za sběr platit. K tomu naštěstí nedošlo a těší nás, že se situace opět obrací. Aspoň za ty peníze budeme moci pořídit třeba pomůcky pro děti,“ pochvaluje si zástupce ředitele Robert Dlesk.

Také obce jsou spokojeny, za vytříděný odpad totiž dostávají peníze od společnosti Eko-kom. V zimě se však kvůli nízkým výkupním cenám celý systém málem zhroutil. „Pro nás to bylo kritické. Dokonce jsme si udělali kalkulaci, zda je výhodnější zůstat v systému třídění, nebo vozit odpad na skládky. První možnost nakonec naštěstí vyšla finančně lépe, a to o sto dvacet tisíc korun ročně,“ řekl místostarosta Valašských Klobouk Karel Šoman.

Ve Vizovicích si zase v nejhorší době našli odběratele odpadu v Německu. „Technické služby sehnaly odbyt, což nám velmi pomohlo. Dokonce jsme se nedávno usnesli na zastupitelstvu, že si budeme odpad svážet sami. Kdybychom nevěřili tomu, že se to ubírá dobrým směrem, nedělali bychom to,“ podotkl místostarosta města Jaroslav Burkart.

Svozové firmy optimismus opatrně sdílejí. „Předtím to bylo opravdu dramatické. Oproti loňskému prvnímu pololetí nám tržby v tomto segmentu spadly o dva miliony korun. Teď nastává mírné zlepšení a snad budou ceny dál stoupat,“ doufá ředitel Technických služeb Zlín František Kostelník.

Také zástupci zpracovatelských firem tvrdí, že se blýská na lepší časy hlavně v cenách papíru. „Tam se to zlepšilo. Ceny jsou teď na tisíci korun za tunu papíru,“ uvedl Jaroslav Baron, vedoucí otrokovické pobočky firmy nakládající s odpady Marius Pedersen.

S tím souhlasí i další podobné společnosti. „Na začátku roku to bylo opravdu kritické, bylo to buď za nulu, nebo nám ještě museli lidé platit, protože bylo opravdu těžké papír využívat. Teď máme ceny v rozmezí dvou až tří tisíc korun za tunu podle druhu papíru,“ informoval Martin Marvan, vedoucí provozu ve zlínské pobočce nadnárodního papírenského koncernu EPR.

Spokojenost s celkovým vývojem vládne i na kraji. „Situace s tříděním odpadu je stabilizovaná, černé předpoklady se naštěstí nenaplnily, což považuji za podstatné,“ uvedla radní Zlínského kraje pro ekologii a zemědělství Milena Kovaříková.

Představitelé firmy Eko-kom, která celý systém barevných popelnic a tříděného odpadu zastřešuje, však varují před přehnaným optimismem. „Další vývoj souvisí s ekonomickým vývojem v celé Evropě. Lze ale předpokládat, že u komodit s převisem nabídky nad poptávkou se budou podobné výkyvy, jako byl ten na přelomu roku, v budoucnu opakovat,“ upozornil zástupce ředitele Eko-komu Petr Balner.

Na situaci kolem plastů se oslovené firmy nedokázaly shodnout. „Tam se to mírně zlepšilo,“ myslí si například Kostelník z TS Zlín.

Plasty jsou na tom pořád stejně špatně, ceny máme na dvaceti procentech,“ míní zase Baron z Marius Pedersen. „Plasty šly nahoru,“ tvrdí provozní mistr Valašskoklobouckých služeb Jaroslav Švach.

Další tříděnou komoditu, sklo, letošní cenový propad příliš nezasáhl. „Lze konstatovat, že po kvalitně vytříděném skle je téměř konstantní poptávka. Krize trhu s druhotnými surovinami neměla v oblasti zpracování skla takové dopady, jako u jiných komodit,“ uzavřel Balner.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů