Pátek, 29. března 2024

Dětská zahrada Šárynka zahajuje

Dětská zahrada Šárynka zahajuje

Občanské sdružení Ekodomov s nástupem nového školního roku zahájilo v Praze 6 Dejvicích činnost Šárynky, jejímž cílem je poskytnout městským dětem blízký kontakt s přírodou. Věříme, že Šárynka pomůže k lepšímu pochopení přírodních dějů, posílí vztah k životnímu prostředí a bude rozvíjet znalosti a dovednosti podporující udržitelný rozvoj.

Za 26 dní se podařilo vybudovat základní zázemí, mezi něž patří pastevecký stan - jurta a kompostovací separační toaleta. Komfort podtrhuje elektrický proud a pitná i užitková voda zavedená do prostoru Šárynky. První aktivitou, která byla 1. 9. 2009 zahájena, je Dětský dopolední klub, který je inspirován zahraničními lesními mateřskými školami. Klub nabízí dvěma skupinám předškolních dětí aktivní pobyt v přírodě pravidelně dvě a tři dopoledne v týdnu. "Je skvělé, že i v Čechách vznikají aktivity podobné lesním školkám, které znám ze Švédska" říká Monika Čvorović, maminka čtyřletého Matiji, který bude navštěvovat Šárynku třikrát týdně. Díky investiční podpoře ze SFŽP a zájmu rodičů, kteří pilně přiložili ruku k dílu, byl vytvořen základ pro realizaci vzdělávacích akcí v Šárynce.

V průběhu školního roku bude rozvíjeno a budováno zázemí a přírodní zahrada, která by už od jara 2010 měla začít sloužit pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů pro mateřské a základní školy.

Zázemí bude rovněž sloužit pro realizaci seminářů a akcí tematicky odpovídajících prostorám Šárynky. První akcí tohoto druhu je Úvodní kurz permakultury, který se bude konat 25. - 28. 9. 2009. Tento víkendový kurz je součástí Devítiměsíčního úplného kurzu permakultury a permakulturního designu. Bude jej lektorovat Alena Suchánková a Peter Mravík. Jedná se o první seminář tohoto druhu v Praze. Jeho účastníci se budou prakticky podílet na utváření designu přírodní zahrady v Šárynce.

Vytloukání máku

Kolečko

Oběd zatím bez stolů

S rodiči

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů