Sobota, 20. dubna 2024

Babí léto s eko-alternativami

Babí léto s eko-alternativami
Hned po hlavním období letních dovolených Liga ekologických alternativ (LEA) oslovuje svými aktivitami příznivce využívání solární energie i vytápění biomasou.

Už v pátek 18. září v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři, ještě před tím, než tam bude zahájen tradiční Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti, zástupcům obcí a měst i dalším zájemcům LEA nabídne bezplatnou instruktážní přehlídku "videoprocházek" po TOP projektech solární energetiky v České republice, nazvanou Solární lahůdky kolem nás.

ENERGIE ZE SLUNCE...

Účastníci videoprojekce obdrží multimediální tematické nosiče i s poučením, jak je lze efektivně využít při besedách apod. Na akci budou experti bezplatně radit, jak dosáhnout na dotaci z programu Čistá energie pro Prahu i z celostátního programu Zelená úsporám. Podmínky pro získání podpory z tohoto programu ministerstva životního prostředí byly nedávno významně změkčeny. Připomeňme, že tak byl snížen i limit požadované roční produkce energie ze solárního zařízení pro ohřev vody z 2000 na 1500 kWh. To umožňuje žádat o podporu pro instalace už jen dvou výkonných (nikoliv jako dříve nejméně tří) kolektorů.

Zajímavá bude rovněž studijní cesta Solární ligy ČR, kterou na dny 6. a 7. října LEA chystá pro zástupce radnic, a to nejen ze sídel, která průběžně vedou tuto národní soutěž obcí a měst ve využívání sluneční energie. Na programu je návštěva solárních parků v Dubňanech na Hodonínsku o instalovaném výkonu téměř 3 MWp (s panely na pevných konstrukcích i na natáčecích stojanech), v Ostrožské Lhotě (elektrárna o výkonu 2,2 MWp) a v Sudoměřicích na Hodonínsku. Tato obec nyní kraluje Solární lize, neboť na svém území má patrně největší tuzemský solární park o výkonu 3,5 MWp připojený k síti. Inspirativní však bude i zastávka u solární elektrárny na rekultivované skládce odpadu ve Zlíně (200 kWp) či prohlídka instalací v obci Rusava, pětinásobném vítězi Solární ligy. Studijní cestu bude možné 6. října absolvovat i v jednodenní variantě.

... I ENERGIE Z BIOMASY

Obce, které využívají či chtějí využívat biomasu k vytápění svých objektů nebo občanské zástavby, by si neměly nechat ujít lokální konferenci Obecní vytápění biomasou - na Zlínsku i u vás, kterou 7. října ve Zlíně uspořádá LEA s Energetickou agenturou Zlínského kraje. Pořadatelé chtějí rozvinout diskusi k takovým otázkám, jako jsou finanční a ekonomicko-právní souvislosti zřizování a provozu výtopen, ale třeba i skupování štěpky pro spoluspalování biomasy a uhlí. Účast na konferenci, stejně jako na navazující exkurzi do nově otevírané výtopny v Brumově-Bylnici, je zdarma.

O uvedených akcích najdete více na www.solarniliga.cz a www.res-league.eu.

AUTOR: KAREL MERHAUT
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů